TEKSTOVI

DOVA MLADENCIMA

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dovio mladencima sljedeću dovu:
BAREKELLAHU LEKUMA (neka vam Allah da bereketa) VE BAREKE ALEJKUMA (i neka spusti bereket na vas) VE DŽEME’A BEJNEKUMA FIL-HAJR (i neka vas spoji u hajru).
Hadis bilježe Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madže i Ahmed. Vjerodostojnim ga je ocjenio šejh Albani i drugi prije njega a hadis je opće prihvaćen.
Značenje dove:
BAREKELLAHU LEKUMA- neka vam Allah da mnogo hajra u braku.
VE BAREKE ALEJKUMA- neka Allah da u vašem potomstvu mnogo bereketa, riska, hajra i rahmeta.
VE DŽEME’A BEJNEKUMA FIL-HAJR- da vas Allah spoji u pokornosti Njemu, dadne vam zdravlja, međusobnog lijepog ophođenja i mnogobrojno pobožno potomstvo.
Skraćeno tumačenje: sa prvim dijelom dove se dovi bereket za MLADENCE, sa srednjim dijelom bereket za POTOMSTVO, a zadnjim dijelom dovi se da Allah spoji i mladence i njihovo potomstvo u pokornosti, zdravlju i bračnoj harmoniji.
Onaj ko zaista želi hajr mladencima, nema ljepših riječi i značenja koje može poželjeti i reći od ovoga što je došlo u dovi ovog hadisa. A uz to, učenjem ove dove mladencima vjernik oživljava i praktikuje sunnet za koji ima posebnu nagradu.
Zbog toga, ova dova zaslužuje da izdvojiš od svog dragocjenog vremena i naučiš je napamet.
Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta