Taharet

PRAVILNO UZIMANJE GUSULA

PITANJE: Esselamu alejkum. Imam pitanje u vezi sa pravilnim uzimanjem gusula; naime, do sad su me učili da treba 3x isprati usta, 3x isprati nos, potrati glavu, ramena i isprati cijelo tijelo da nigdje ne ostane suho.
Međutim, kako od braće i sestara više saznajem, sada čujem da je dovoljno zanijjetiti (srcem), oprati polni organ, i zatim cijelo tijelo, tj. da je tako radio Poslanik savs. Pa ako mi mozete pomoći, ne bih da radim novotarije, ali nisam sigurna ni u jedan način, da Allah oprosti, šejtan me uvijek navodi na razmišljanje da mi nije potpun/ispravan gusul. A džaba sav ibadet ako mi početni uslov, čistoća, nije ispunjen.
Da Vas Allah nagradi i upiše vam u dobra djela svaki put kada se neko okoristi vašim znanjem i savjetom.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Postoje dvije vrste gusula:

Prva vrsta – gusul vadžib, tj. onaj koji ispunjava šartove valjanosti gusula, tj. ispunjava dva šarta: nijet uzimanja gusula i kvašenje čitavog tijela vodom. Kod ove vrste gusula dovoljno je da se pokvasi čitavo tijelo vodom, svejedno na koji način se to radilo, odakle se počelo i kako završilo.

Druga vrsta – potpuni gusul, a to je gusul koji se uzima onako kako ga je činio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a što je pojašnjeno u vjerodostojnim hadisima od Aiše, i drugih ashaba, radijallahu anhum, a koje bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima.

Naime, način uzimanja potpunog gusula je sljedeći:
– nijet uzimanja gusula,
– pranje šaka,
– otklanjanje neprijatnosti (sperme, tekućine žene i slično) sa polnog organa ili drugog mjesta,
– pranje šaka nakon otklanjanja neprijatnosti,
– uzimanje abdesta kao što se uzima prilikom uzimanja abdesta, s tim da je u nekim rivajetima došlo da se odgodi pranje stopala za kraj gusula,
– pranje glave (žena nije obavezna da razvezuje pletenice nego pokvasi glavu tako da voda dođe do kože),
– pranje čitavog tijela, mustehab je prvo desnu stranu oprati a zatim lijevu,
– zatim se pomjeri sa mjesta i opere stopala ako ih prethodno prilikom uzimanja abdesta nije oprao.

Ovako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzimao gusul i to je potpuni oblik i način njegovog uzimanja. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta