TEKSTOVI

KUPOVINA ‘MARKICA’ ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Došlo mi je na desetine pitanja o propisu kupovine ‘markica’ za zdravstveno osiguranje, pa evo jedinstven odgovor za sve koji su pitali:
Osiguranja se u osnovi mogu podjeliti na tri vrste:
1. Društvena osiguranja, a to su penziono, socijalno i zdravstveno (državno a ne privatno) osiguranje.
Ova vrsta osiguranja su dozvoljeni po većini savremenih učenjaka, a što je ispravno, jer cilj ovih osiguranja je da se pomogne određenim skupinama građana od strane države i nemaju kopercijalno-trgovački karakter, to jeste, da neko zarađuje na njima.
2. Komercijalno-trgovačka osiguranja, to jeste, osiguranja u kojima privatne firme zarađuju na ljudima.
Ova osiguranja su po većini učenjaka zabranjena na što ukazuje mnoštvo šerijatskih argumenata.
Iz ove zabrane se izuzimaju osiguranja na koja su ljudi prinuđeni zakonom ili životnim okolnostima, poput saobraćajnog osiguranja.
3. Kooperativna ili uzajamno-udruživačka osiguranja, koja u našim krajevima i ne postoje, tako da neću detaljisati oko njih.
Detaljnije o osiguranjima, pročitajte moj tekst napisan prije desetak godina:
Konkretan odgovor na pitanja o zdravstvenim ‘markicama’ je sljedeći:
Dozvoljeno je kupovati zdravstvene markice jer one potpadaju pod vrstu društvenih osiguranja, tačnije, zdravstveno osiguranje, bez obzira što je dodatno. Ovo osiguranje nema komerionalno-trgovački karakter, na njemu ne zarađuju pojedinci ili firme, nego iza njega stoji država a korist od njega imaju određene kategorije građana pa potpada pod isti propis državnog zdravstvenog osiguranja koje je dozvoljeno.
To što je u ovom osiguranju nepoznata završnica (zabranjeni garer) i ima vid kocke, to jeste, ili ćeš dobiti ili izgubiti, preko ovih prekršaja se prelazi po većini savremenih učenjaka zbog toga što na ljudima ne zarađuju trgovci pojedinci i firme nego od toga imaju korist sami građani, korisnici tih usluga. Sa ovim i sličnim društvenim osiguranjima država pomaže određenim kategorijama građana, ne zarađuje na njima i zbog toga je dozvoljeno.
Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta