Hadždž i umraPITANJA I ODGOVORIPREPORUKA

OBAVLJANJE HADŽDŽA IAKO KAMATNI KREDIT JOŠ NIJE ISPLAĆEN

Esselamu alejkum poštovani brate,
Nedavno sam poslala pitanje vezano za hadždž, ali nažalost nisam dobila odgovor. Molim halala sto sam malo možda i dosadna ali stvarno nemam koga da pitam, odnosno
nemogu svakom da vjerujem.
Naime, imam nijjet s mužem da obavim hadždž ali imamo stanbeni kredit koji smo digli dok smo bili izvan vjere. Ja sam se jednom savjetovala u vezi kredita koji imamo i neka te Allah dž.s. nagradi objasnio si mi kako dalje. Taj kredit ćemo isplatit ako Bog da za 3 godine otprilike, ne može prije. Molila sam u banci da ga isplatimo, jer hvala Allahu mogli bi ali oni to ne dozvoljavaju. Tako da smo skupili novac za hadždža, ali nisam sigurna da li je to ispravno. Bojim se da ne preselimo a imamo mogućnost da obavimo i tu dužnost. Molim te brate da mi odgovoriš, iako je hadždz još daleko što se kaže, ovi iz oranizacije rekli su mi da se već sada oko 50 njih prijavilo i da bih već sad trebali da stupimo u kontakt sa organizatorima. Inače živimo u Njemačkoj. Koji bi bio tvoj savjet u ovoj našoj situaciji?
Neka te Allah dz.s. nagradi za tvoj trud na Njegovom putu. Allahumme amin.
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

 

Hvala Allahu i neka je salat i selam ne posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Odgovor na ovo pitanje se vraća na RAZLIKU IZMEĐU ONOGA KOJI UZIMA I ONOGA KOJI DAJE KAMATU, tj. iako je i jednom i drugom zabranjeno konzumiranje kredita sa kamatom, posljedice tog haram kredita nisu iste za obe osobe.

O tome možete detaljnije pročitati na ovom linku:
http://www.zijadljakic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=344:razlika-izmedzu-onoga-koji-uzima-i-onoga-koji-daje-kamatu&catid=78:kreditkamatatednjaosiguranje&Itemid=44

A zatim, pošto ste vi podigli kredit sa kamatom, tj. vi dajete kamatu (vraćate više novca nego što ste dobili), onda vaš imetak koji imate nije haram imetak.

Ovdje mislim i na taj navac koji ste podigli kao kredit ili na druge vrste privređivanja i zarade. To jest, nema šerijatske zapreke niti smetnje da sa tim imetkom obavite hadždž, odnosno, obavezni ste ako ste u mogućnosti da ga što prije obavite bez odgađanja.

Bilo bi sporno da vi hoćete da obavite hadždž sa novcem koji ste dobili ili uzeli od kamate, tj. da ste vi nekome posudili novac (recimo 10 000 Eura) da vam vrati sa kamatom (recimo da vam vrati 15 000 Eura), pa da hoćete sa tih 5 000 koje ste dobili viška kao kamatu a sa tim novcem obavite hadždž.

U ovom slučaju učenjaci se razilaze oko valjanosti takovog hadždža jer se obavlja haram imetkom.

Nadam se da odgovor razumijete.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta