TEKSTOVI

POKRIVENE SESTRE, VLASNICE TUNIKA I PANTALONA

Ovaj vid oblačenja pokrivanih u Bosni (i na Balkanu uopćeno) je toliko rasprostranjen da laik ili osoba koja nije upućena može pomisliti da to i jeste islamsko pokrivanje žena – da se glava pokrije maramom, a donji dio tijela kako hoćeš ili voliš.

Poštovane pokrivene sestre, vlasnice tunika i pantalona, da vas Allah nagradi što ste uopće pokrivene preko glave, jer mogle ste i bez toga, ali trebate znati da šerijatski hidžab nije kratka ili duga, široka ili uska tunika niti nošenje bilo kojih pantalona (van kuće).

POŠTOVANE POKRIVENE SESTRE, UPOTPUNITE SVOJE ISLAMSKO POKRIVANJE.

Tunika i pantalone u osnovi nisu hidžab (džilbab). Nošenjem tunike ili pantalona se ne ispunjava većina šartova hidžaba.

Šartovi hidžaba su:
– da ne bude sam po sebi ukras
– da bude gust toliko da se ne vidi kroz njega
– da bude širok, odnosno da ne opisuje izgled tijela
– da ne bude namirisan
– da ne liči odjeći muškaraca i da ne bude od odjeće šuhreta
– da obuhvata cijelo tijelo.

Šart hidžaba je da sam po sebi nije ukras, a tunika je većinom ukras sama po sebi.

Šart hidžaba je da ne oslikava izgled tijela, a tunika je obično uska i opisuje grudi i kukove, ili je od materijala koji se lijepi uz tijelo.

Šart hidžaba je da ne liči odjeći muškarca, a tunika liči odjeći muškaraca jer oni nose duge košulje do koljena, što je običaj u mnogim muslimanskim zemljama.

Šart hidžaba je da obuhavata čitavo tijelo, a tunika ne obuhvata čitavo tijelo.

A pantalone, svejedno bile široke ili uske, su muška odjeća u kojoj se razdvaja jedna noga od druge, a ovo potpada pod vjerodostojan hadis u kojem se proklinju žene koje oponašaju muškarce, te ženi nije dozvoljeno da ih nosi osim ispod hidžaba. Također, pantalone neispunjavaju većinu šartova šerijatskog hidžaba.

POŠTOVANE POKRIVENE SESTRE, UPOTPUNITE SVOJE ISLAMSKO POKRIVANJE!

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta