TEKSTOVI

POSLANIKOVA, sallallahu alejhi ve sellem, TELBINA

Prenosi Urve ibn Zubejr, od svoje tetke Aiše, radijjalahu anha, da je ona naređivala bolesniku i ožalošćenom za umrlim da jedu telbinu. Govorila je da je čula Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako je rekao: “Zaista telbina umiruje (oporavlja) fuad (srce ili utrobu) bolesnika i otklanja dio tuge.” (Muteffekun alejhi)
U rivajetu kod Nesaija je došao dodatak u kome stoji: “Tako mi Onoga u čijoj je ruci Muhamedova duša, telbina čisti vaš stomak kao što vi vodom čistite svoje lice.”
A u rivajetu kod Tirmizija i Ahmeda je došao dodatak: “Telbina jača srce (dušu) tužnog i čisti utrobu bolesnog, kao što neko od vas vodom pere prljaštinu sa lica.”
Značenje hadisa
Prenosi Ibn Hadžer u svome Fethul-bariju od Muveffeka el-Bagdadija da je u komentaru ovog hadisa rekao sljedeće:
“U hadisu se pod riječju ‘fuad’ (utroba ili srce) misli na želudac, jer utroba rastuženog oslabi zbog suhoće unutrašnjih organa i želuca zato što rastuženi ne jede hranu, a telbina ih navlaži, nahrani i ojača. Tako isto telbina čini sa utrobom bolesnika, s tim što se kod bolesnog u želucu sakupe gorke materije, šlajm ili gnoj, a telbina sve ovo izbaci iz želuca.”
Shodno rečenom, telbina na opisani način djelovanja na želudac tužnom i ožalošćenom umanjuje tugu i žalost, to jest, osnaži mu srce i olakša stanje, a bolesniku očisti želudac od onoga što mu slabi organizam i popravi njegovo stanje. Zbog toga je Aiša, radijallahu anha, poučena od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, naređivala porodicama umrlog i bolesnicima da jedu telbinu.
Način pravljenja telbine
Telbina je nazvana ovim imenom zato što je osnova riječi je ‘leben’- mlijeko, jer se ječmeno brašno miješa sa mlijekom pri čemu preovlađuje boja mlijeka.
U pola litre mlijeka se stave tri supene kašike integralnog ječmenog brašna i zatim se izmiješaju prije zagrijavanja kako se ne bi stvarale grudvice. Nakon toga se smjesa zagrijava na plati, neprestano miješajući dok ne proključa, kada proključa odmah se istrese u posude za jelo da ne bi zagorilo. Po želji se zasladi šećerom, medom ili agavom, a najukusnije je sa šećerom. Najbolje je jesti dok je toplo jer je tad bolji učinak. Ko hoće da telbina bude gušća ili rijeđa, dodaje ili smanjuje mlijeko.
Koristi ječmenog integralnog brašna
Ono obiluje kalcijem, magnezijem i vitaminog B koji su veoma važni za jačanje koštanog tkiva djece i odraslih. Također, bogato je vlaknima, mineralima, kalijumom, fosforom, željezom, cinkom a naročito selenom koji djeluje kao antioksidans.
Kaže Hipokrat (stari grčki ljekar):
“Ječmena voda ima deset posebnih odlika i hrana je koja najbrže djeluje protiv bolesti.”
Pod ječmenom vodom misli na način kako se ječam prije koristio, to jest, u zrnu bi se kuhao u vodi a zatim bi se ta voda pila.
Izbacivanje sihra telbinom
U praksi je potvrđeno da telbina na koju se nauče ajeti sihra, felek, nas i ajetul-kursi pomaže u neutralisanju djelovanja i izbacivanju sihra iz želuca. Opsihreni bi trebao jesti telbinu kao sastavni dio liječenja od sihra.
Prema tome, obogatimo svoj život u ljepoti i hladu velikog islama sa Poslanikovom, sallallahu alejhi ve sellem, telbinom, spajajući između praktikovanja suneta i zdrave ishrane.
Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta