TEKSTOVI

VAKTIJA.BA

Nakon što je mr. Mirza Mešić, uposlenik IZ-a u Hrvatskoj, objavio na svom facebooku post sa sljedećim tekstom:
Hvala Allahu. Konačno. Mnogi će od Travničana, bivšeg travničkog muftije rahmetli Derviša Muhameda Korkuta ali i od dr. Zijada Ljakića, morati tražiti halala.
A slika u prilogu je bila fetva od reisa, koju objavljujem sa ovim tekstom.
Došao mi je velik broj poruka, neki su mi čestitali, drugi tražili muštuluka, treći navodili da je Izo (IZ ‘od milja’) priznala grešku, a četvrti samo poslali sliku, bez komentara, jer je vjerovatno stvar jasna.
Uglavnom, post od spomenutog magistra i fetva Ize su se širile brzinom ‘elektronske svjetlosti’ u kontekstu toga da je IZ ‘priznala’ grešku svojih vaktija u računanju sabah i akšam namaza. Rijetkima, kojima nije bilo jasno ili nije imalo smisla to sa čime se dokazuje, stidno su izjavili da ne razumiju o čemu se radi i da tu nešto ne štima.
Obzirom da se ovako desilo, procjenio sam da se ipak trebam oglasiti. Moj skraćen komentar na spomenuto je: Kriva informacija, zeznulo ih ‘morat će tražiti halala’ od Muhameda Korkuta i dr. Zijada Ljakića. Drugim riječima, pogrešno je protumačeno, shvaćeno i rašireno da je IZ priznala grešku i promijenila vaktiju.
Dokaz za to je u sljedećem:
Prvo- u spomenutoj fetvi izdatoj u septembru 2022, se navodi promjena za akšam i sabah namaz u zoni sjeverne geografske širine od 45° do 66°, a to obuhvata države Srednje i Sjeverne Evrope, to jeste, u to ne ulazi BiH osim neki najsjeverniji gradovi.
Drugo- također, u fetvi se navodi da će u toj zoni sjeverne geografske širine ubuduće jacija namaz nastupati sat i dvadeset minuta nakon akšama (zalaska sunca) konstantno, čitave godine. Dok će se sabah namaz u periodu od 23. marta do 31. avgusta, računati sat i trideset minuta prije izlaska sunca, a ostatak godine shodno pojavi bjeline na horizontu.
Prema tome, spomenuta fetva se uopšte ne odnosi na BiH, to jeste u Bosni ostaje ista važeća vaktija IZ-a, a sa druge strane navedene promjene za akšam i sabah namaz se ne poklapaju sa vaktijom 14,6° niti vaktijom ISNA (Sjeverna Amerika) jer se u tim vaktijama vrijeme i akšama i sabaha mijenja tokom godine. Odnosno, primjera radi, za Sarajevo (iako vaktija za BiH ostaje ista), vrijeme od zalaska sunca do jacije namaza varira od decembra do juna između 1 i 24 minute zimi, a do 1 i 47 minuta ljeti, toliko isto varira vrijeme od zore do izlaska sunca.
Po ovoj fetvi, Izini muslimani će u Srednjoj i Sjevernoj Evropi u mjesecu junu sehurati nakon što nastupi prava zora, također u junu će jaciju klanjati prije nego što nastupi njeno vrijeme, što je naravno šerijatski neispravno i čime nije riješen problem vaktije ova dva namaza, naprotiv!
Uglavnom, fetva je pogrešno shvaćena, protumačena i širena.
Hampa se digla, tresla se gora rodio se miš, ali što bi Balkanci rekli ‘samo nek’ se ne puca’.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta