TEKSTOVI

BOSANSKA ČAST ILI BALIJSKA SRAMOTA

Grad Zenica, većinsko bošnjaško-muslimanski, prepoznatljiv po islamijetu, sa punim džamijama klanjača na dnevnim namazima, u kom nazivanje selama je sasvim normalno i prihvatljivo i u trgovinama i u institucijama.

U ovom srednjobosanskom gradu prije par dana se desio veoma neobičan događaj koji zaslužuje komentar i kratku analizu.

Islamski bilbord

Naime, grupa islamskih aktivista je postavila dva bilborda sa natpisom: “Jelka, Djeda mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka”, što je izazvalo razne reakcije između podrške i negodovanja a što je u konačnici dovelo i do događaja zbog kojeg se piše ovaj tekst. Naravno, ovaj natpis ne bi trebao nikome biti provokativan jer je Zenica puna bilborda i plakata djeda mrazova, nove godine i božića.

Nepreciznost teksta bilborda
Bitno je reći da u ovom natpisu ima nepreciznosti, tačno je da jelka, djeda mrak i nova godina nisu od islama dok je tradicija Bošnjaka nešto drugo. Prije drugog svjetskog rata a pogotovo za vrijeme Turaka ove tri stvari naravno da nisu bile od tradicije Bošnjaka, suvišno je iznositi dokaze za to.

Dok su sa dolaskom komunizma i Titinog režima ove stvari postale tradicija većine Bošnjaka što traje i dan-danas. Često tradicija nekog muslimanskog naroda nije u skladu sa načelima i propisima islama što je i u ovom slučaju kod nas. U tom kontekstu potrebno je i ima smisla osvještavati muslimane da se klone neislamske tradicije.

Pojava junaka
A onda su se pojavili junaci našeg doba da kasno u noći prefarbaju bilbord, prekriže natpis i potpišu se riječima ‘Bosanska čast’.
Jedan od junaka je objavio sliku tog ‘teatralnog’ čina, uz komentar: “Game is over. Ovo je Zenica i ovo je bosanska čast” (slika u prilogu). Ruku na srce, bila bi ovo bosanska čast da su ovi neprikosnoveni junaci prefarbali bilborde Ratka Mladića u Srebrenici a i u Banjaluci i bilborde zacrtavanja Herceg Bosne u Busovači i drugim mjestima gdje je većinsko Hrvatsko stanovništvo (pogledati slike u prilogu) jer je i to Bosna i tu se pokazuje bosanska čast!

Ovo što su uradili nije nikakva bosanska čast nego balijsko ruglo i sramota jer samo okorjele balije poput ovih i njima sličnih mogu sami sebe ponižavati veličajući i štiteći tuđe tradicije prisvojene od onih istih koji su ih u zadnjem ratu ubijali, silovali i nastojali uništiti davajući time povoda da ih sada ismijavaju i ne poštuju, istih onih koji postavljaju bilborde ratnih zločinaca koji ostaju netaknuti, jer nema balija sluha i osjećaja osim da svoje omalovaži i sebi pljune na čast i obraz, još dičeći se time.

Propis nemuslimanskih praznika
Slavljenje, čestitanje i učestvovanje u novogodišnjim i božićnim proslavama nije dozvoljeno muslimanima po stavovima i fetvama skoro svih savremenih učenjaka do čijeg mišljenja se drži i što je opće poznato iole osvještenom i edukovanom muslimanu (detaljno sam pisao o svim ovim pitanjima na svojoj stranici).

Po ovom pitanju kao i u mnogim stvarima, stav IZ nije mjerodavan jer oni daju prednost politici, nacionalizmu, tradiciji nad principima i propisima islama.

Bužimska čast
Ako bi neko ovo poistovjetio sa onime što se desilo u Bužimu gdje su dva političara Bošnjaka u čisto muslimanskoj sredini postavili bilbord sa natpisom čestitanja božića pri čemu su lokalni političari i narod reagovali tako što su transparetno promjenili sliku bilborda u zastavu Bosne i Hercegovine, jer kome se čestita Božić u mjestu gdje nema kršćana.

Ovaj događaj se razlikuje u povodima i načinu promjene bilborda kao i u kompletnoj situaciji te se ne može poistovjetiti sa onim u Zenici.

Rušenje krsta u Zavidovićima
Ovaj događaj me podsjetio na nešto što se desilo u mom gradu i njegovoj okolini. Prije dvadesetak godina u hrvatskom selu Biljačići, pored Zavidovića neko je srušio veliki krst koji je bio postavljen na groblje koje se nalazi na istaknutom brdu iznad Zavidovića, počinioc nije pronađen ali se sumnjalo da je neko od Bošnjaka. Opštinska vlast je kao vid statisfakcije naredila da firma Krivaja, čiji su radnici uglavnom muslimani, napravi bolji i jači krst i postavi ga na isto mjesto a što je i učinjeno. Možda je previše očekivati od zeničkih vlasti da traže od Željezare da napravi višlji željezni bilbord sa spomenutim natpisom iako bi to bio odgovarajući vid statisfakcije uvrijeđenim muslimanima praktikantima vjere. Međutim, najmanje što mogu je da kazne počinioce koji su poznati javnosti jer je ovo zakonski krivično djelo a ujedno da ponovo postave bilbord na isto mjesto, kako bi se stavilo doznanja pojedincima, ‘junacima’, (čitaj: balijanderima) da ova država ima pravni sistem i zakon koji treba da važi za sve. Uzgred, isti taj zakon bi se trebao pozabaviti i pročetničkim bilbordima i njima sličnim.
Uglavnom, prefarbavanje i uništavanje islamskih vjerskih bilborda nije nikakvo junačko djelo a kamoli bosanska čast jer kićenje tuđim perjem, Titinim naslijeđem i tradicijom je čisto poniženje za jednog Bošnjaka pa makar ne bio vjerski nastrojen.
Čast i ponos su u oživljavanju, praktikovanju i čuvanju pravih islamskih vrijednosti.
Kao što kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji prenosi Omer, radijallahu anhu, a bilježi Muslim:
“Zaista Allah uzdiže sa ovom Knjigom (Kur’anom) neke narode a druge spušta i ponižava”
Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta