AKIDANovotarijePITANJA I ODGOVORI

ČESTITANJE DŽUME RIJEČIMA: „DŽUMA MUBAREK“

PITANJE: Selam alejkum.
Kod nas se u zadnje vrijeme raširilo čestitanje petkom džume riječima „džuma mubarek“, pa me zanima da li je to sporno? Barekellahu fikum.
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Čestitanje muslimanu džume svakog petka riječima „džuma mubarek“ nije došlo u sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, niti je prenešeno od bilo koga od ashaba, ridvanullahi alejhim. Također, nije mi poznato da je neko od uleme rekao da je propisano tako čestitati džumu petkom.

Na osnovu ovoga, stalna praksa čestitanja džume petkom riječima „džuma mubarek“ sa uvjerenjem da je to lijepo i od vjere je novotarija.
Bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Aiše, radijallahu anha, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) ono što nije od nje, to se odbija“. U rivajetu kod Muslima: „Ko uradi djelo na kojem nije naša stvar (vjera), to se odbija“.

Međutim, ako bi se tako čestitalo ponekad neustrajavajući na tome i bez uvjerenja da je to pohvalno ili od vjere, nego kao vid dove da petak bude berićetan, onda nema smetnje iako je napuštanje takve prakse preče kako ne bi postala novotarija.

Mnogi savremeni učenjaci su upitani o propisu ovog čestitanja, veća ih je odgovorila kao što je gore spomenuto.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta