FIKHIbadetiPITANJA I ODGOVORITaharet

DA LI IZLAZAK MUŠKE SPERME IZ RODNICE KVARI ABDEST

DA LI IZLAZAK MUŠKE SPERME IZ RODNICE KVARI ABDEST
– Bismillah,
Es-selamu alejkum vama i uvazenom šejhu Zijadu Ljakiću. Imam pitanje, pa se nadam brzom odgovoru. Odgovor možete poslati i na email, jer je pomalo delikatno pitanje. U svakom slučaju, unaprijed zahvaljujem i vama i našem šejhu – da vas Allah obraduje džennetom!
Nakon odnosa i kupanja izlazak muške sperme iz rodnice – da li kvari abdest, odnosno namaz ako izađe u toku namaza? Nakon odnosa se žena okupala i otišla da klanja namaz, pa je u toku namaza osjetila izlazak ostatka sperme iz rodnice. Da li joj je ovo pokvarilo abdest i taj namaz i da li se je bila dužna ponovo okupati?

ODGOVOR: Alejkumusselam.
Nema razilaženja među učenjacima da ono što izađe na dva prirodna otvora (polni organ i duburu) od mokrače, izmeta, vjetra, mezja i vedja kvari abdest, jer šerijatski tekstovi ukazuju na to. Međutim, islamski pravnici imaju podijeljeno mišljenje oko toga da li sve što izađe na dva prirodna otvora (polni organ i duburu) kvari abdest ili ne? Pa tako skupina učenjaka na čelu sa imamom Šafijom smatra da sve što izađe na dva prirodna otvora, svejedno bila to krv, bilo koja tekućina ili čvrsti predmet, da to kvari abdest. Dok druga skupina učenjaka na čelu sa imamom Malikom smatra da samo ono što je uobičajno da izlazi na dva prirodna otvora, poput mokrače, izmeta, vjetra, mezja i vedja kvari abdest, dok sve ostalo ne kvari abdest. I jedna i druga skupina dokazuju svoje stavove istim dokazima.  Stav bliži ispravnom, a Allah zna najbolje je, ono na čemu je imam Malik, jer to je ono našto ukazuju dokazi da kvari abdest.

Na osnovu gore spomenutog, izlazak muške sperme iz rodnice žene nakon odnosa i kupanja ne kvari abdest, jer muška sperma nije ono što je uobičajno da izlazi na polni organ žene. A ako se to desi u toku namaza i namaz i abdest su ispravni, tj. nije dužna da ih ponovi. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta