Savremena pitanja

DA LI NAGRADA UPOTPUNJAVANJA ABDESTA OBUHVATA MESH

Selam alejkum.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao je: ”Zar ne biste željeli da vas uputim na djelo radi kojeg Allah briše grijehe i podiže stupnjeve?” Oni rekoše: ”Naprotiv, Allahov Poslaniče.” On reče: ”Upotpunjavanje abdesta u teških periodima, mnoštvo koračanja prema džamijama i iščekivanje namaza nakon namaza. To vam je poput borbe na Allahovom putu.” (Muslim)
Zanima me da li ako budem praktikovao mesh po čarapama, da li se mogu nadati nagradi koja je došla u hadisu, ili je preče da skinem čarape svaki put i da operem noge.
Allah ti dao svako dobro.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

I jedno (abdest sa meshom) i drugo (abdest sa pranjem nogu) je propisano, tj. zasnovani su na šerijatskim tekstovima, naravno, abdest sa meshom je olakšica a abdest sa potpunim pranjem je osnovni vid uzimanja abdesta.

Što se tiče gore spomenutog hadisa i njegovog dijela u kojem je došlo: “UPOTPUNJAVANJE ABDESTA U HLADNIM VREMENIMA”, komentatori hadisa kažu da se pod “upotpunjavanjem abdesta” podrazumijeva potpuno pranje dijelova tijela sa vodom i to čak neki kažu sa pranjem tri puta.

Što znači da uzimanje mesha ne potpada pod značenje ovog hadisa i onaj ko uzima mesh nema nagradu koja se spominje u hadisu. Ve billahi tevfik.

Naručite novu knjigu: Naručite novu knjigu:

Povezani članci

Back to top button