AKIDA

DA LI JE POMAGANJE U PROSLAVI USKRSA ŠIRK

PITANJE: Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.
U mene je mama kršćanka i ona želi da ide kod svojih za njihov praznik uskrs i hoće da je ja odvučem autom tamo kod njezinih. Ja taj praznik njima ne čestitam niti ga obilježavam. Da li sam ja počinio širk i da li me to izvodi iz vjere ako ja nju odvučem autom tamo kod njezinih ?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Ako bi to učinio, tj. odveo svoju majku da sa njima proslavi te praznike, nema sumnje da to djelo ne predstavlja širk niti izvodi iz vjere.

Najviše o čemu se može govoriti je: Da li je to potpomaganje u griješenju koje je zabranjeno kur’anskim ajetom. Kaže Uzvišeni: “A nemojte se međusobno potpomagati u griješenju i neprijateljstvu” (El-Maide, 2).

Proslavljanje uskrsa je izgrađeno na pogrešnom uvjerenju da je Isa, alejhi selam, proživljen i uzdignut na nebesa a ovo je sa strane Šerijata neispravno i oprečno kur’anskom ajetu: “Nisu ga ubili niti razapeli nego im se pričinilo” (En-Nisa, 157).

Muslimanu nije dozvoljeno proslavljanje niti bilo kakvo učestvovanje u proslavljanju kršćanskih praznika oko čega nema razilaženja među učenjacima. A u ovu zabranu ulazi i potpomaganje u istom.

S obzirom da bi ti svoju majku odvezao isključivo radi tog praznika tim djelom bi pomogao svoju majku u onome što je po Islamu grijeh, prema tome ovo potpada pod međusobno pomaganje u griješenju koje je zabranjeno kur’anskim ajetom. S tim da to nije  ni kufr ni širk.

Na tebi je da na lijep način pojasniš majci da ne želiš u tome učestvovati na bilo koji način, ili ako pretpostavljaš da to ona ne bi razumjela i prihvatila nađi neku drugu obavezu zbog koje ćeš tog dana biti u nemogućnosti da je odvezeš. To jest, potrudi se da izbjegneš to što ona od tebe tražiš a istovremeno nastoj da se zbog toga ne pogoršaju vaši međusobni odnosi. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta