FIKHIbadetiPITANJA I ODGOVORITaharet

DA LI KVARI ABDEST OTKRIVANJE STIDNOG MJESTA?

– Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh
1. Dali ja izgubim abdest ako se presvlačim i pri tome otkrijem avret za muškarca a niko me nije vidio? I ako žena uzme abdest i skine mahramu pred mahremima da li time gubi abdest?
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Stvari koje kvare abdest su:

Prvo: sve što izađe na dva prirodna otvora (polni organ i analni otvor) a došlo je u šerijatskim tekstovima da kvari abdest, poput izmeta, mokraće, mezja, vedja i vjetra. Ispravno je da u ovo ne ulazi bijelo pranje, razni iscjedci kod žena, zrak koji izlazi iz polnog organa žene i slično.

Drugo: gubitak svijesti i duboki san, dok drijemanje i kunjanje ne kvare abdest.

Treće: dodirivanje šakom bez zastora svog ili tuđeg polnog organa (svejedno od strane žene ili muškarca) sa strašću. Dok dodirivanje polnog organa drugim dijelovima tijela (mimo šake) ili bez strasti ne kvari abdest. Oko ovog pitanja ima veliko razilaženje, najbliže je da dodir polnog organa ne kvari abdest nego je samo mustehab iz tog razloga obnoviti abdest.

Četvrto: jedenje devinog mesa.

Sve gore spomenute stvari koje kvare abdest su zasnovane na vjerodostojnim dokazima čije navođenje bi nam oduzelo puno prostora.

Naravno, postoje i druge stvari oko kojih učenjaci imaju podijeljeno mišljenje da li one kvare abdest, poput diranja tijela žene bez zastora, izlazak krvi i gnoja iz tijela, povraćanje i slično. Ispravno je da sve ove stvari ne kvare abdest. Većina ovih pitanja je detaljno obrađena u drugim odgovorima, a što se može naći u poglavlju abdest.

Prema tome, otkrivanje stidnog mjesta od strane žene, svejedno bilo ispred muškaraca ili ne, kao otkrivanje pred mahremom apsolutno ne utiče na ispravnost i valjanost abdesta oko čega nema razilaženja među učenjacima.

Zapamti ove četiri (ili tri) stvari koje kvare abdest, a na sve mimo toga ne obraćaj pažnju.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta