FIKHIbadetiPITANJA I ODGOVORITaharet

DA LI KVARI ABDEST OTKRIVANJE ŽENE?

– Esselamu alejkum. Da li se kvari abdest ako ženska osoba nije pokrivena ili ako skine mahramu pred mahremima? Allah vas nagradio na odgovoru.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

 

Stvari koje kvare abdest su sljedeće:

Prvo: sve što izađe na dva prirodna otvora (polni organ i analni otvor) a došlo je u šerijatskim tekstovima da kvari abdest, poput izmeta, mokraće, mezja, vedja i vjetra. Ispravno je da u ovo ne ulazi bijelo pranje, razni iscjedci kod žena, zrak koji izlazi iz polnog organa žene i slično.

Drugo: gubitak svijesti i duboki san, dok drijemanje i kunjanje ne kvare abdest.

Treće: dodirivanje šakom bez zastora svog ili tuđeg polnog organa (svejedno od strane žene ili muškarca) sa strašću. Dok dodirivanje polnog organa drugim dijelovima tijela (mimo šake) ili bez strasti ne kvari abdest. Oko ovog pitanja ima veliko razilaženje među učenjacima, najbliže je da dodir polnog organa ne kvari abdest nego je samo mustehab iz tog razloga obnoviti abdest.

Četvrto: jedenje devinog mesa. Takođe, po ovom pitanju ima razilaženja.

Sve gore spomenute stvari koje kvare abdest su zasnovane na šerijatskim argumentima Kur’ana i vjerodostojnog suneta čije navođenje bi nam oduzelo puno prostora.
Postoje i druge stvari oko kojih učenjaci imaju podijeljeno mišljenje da li one kvare abdest ili ne, poput dodira tijela žene bez zastora, izlazak krvi ili gnoja iz tijela, povraćanje i slično. Ispravno je, a Allah zna najbolje, da sve ove stvari ne kvare abdest.

Prema tome, otkrivanje stidnog mjesta od strane žene, svejedno bilo ispred muškaraca ili ne, kao otkrivanje pred mahremom apsolutno ne utiče na ispravnost i valjanost abdesta oko čega nema razilaženja među učenjacima.
Musliman treba zapamtiti ove četiri (ili tri) stvari koje kvare abdest, a na sve mimo toga ne treba obraćati pažnju.

Prema tome, pokrivenost ili otkrivenost žene nema apsolutno veze sa gubljenjem abdesta, kao i mnoge druge stvari za koje obični ljudi misle da kvare abdest, poput gledanja televizije, nepropisno odjevenih žena po ulici, golog djeteta i slično. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta