FIKHPITANJA I ODGOVORI

IZDRŽAVANJE ŽENE KOJA NEMA NI RODITELJE NI DJECU NI MUŽA

PITANJE: Eselamu alejkum we rahmetullahi.

Halalite, ako može pitanje jer nigdje nisam našla odgovor na ovo. Možete li mi reći kakav je propis kada je u pitanju samohrana majka koja ima kćerke a nema sina, oca, muža amidžu, nikog ko bi se brinuo za tu majku. Da li je obaveza kćerki da joj pomognu? I šta ako zetovi nisu baš toliko voljni da pomognu? Ili prigovaraju, pa ona ne želi pomoć od njih. I da li ti zetovi imaju dužnosti prema punici koja je samohrana majka bez primanja i muških članova porodice. Unaprijed hvala, Allah vas nagradio.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Nema razilaženja među učenjacima oko dvoga:

– da su roditelji dužni izdržavati svoju djecu sve dok ne budu u mogućnosti da sami sebe izdržavaju

– da su djeca (sinovi i kćeri podjednako) obavezna izdržavati roditelje ako oni nemaju od čega da žive

Shodno tvom stanju kako si ga opisala, tebe su obavezne izdržavati tvoje udate kćerke ako imaju svog imetka. A ako nemaju svog ličnog imetka, sa njih spada ta obaveza. Tvoji zetovi nisu šerijatski obavezni da te izdržavaju, s tim da su zbog tazbinskog srodstva napreči da imovinski pomažu svoju punicu.

Žena koja nema izvora zarade niti imetka od kojeg može živjeti, a istovremeno nema nikoga ko je šerijatski obavezan da je izdržava, ni roditelje ni djecu ni muža, u islamskoj državi ona ima pravo na redovna primanje iz Bejtul-mala. Njeno zbrinjavanje je fard kifaje, odnosno kolektivna dužnost svih muslimana, ako to uradi jedna skupina spada grijeh sa ostalih muslimana. Drugim riječima, muslimanska zajednica, društvo i država su dužni da je materijalno zbrinu. Takođe, ona je od osoba koja ima pravo da prima zekat jer spada u kategoriju miskina ili fekira kojima se udjeljuje zekat.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta