FIKHIbadetiNamazPITANJA I ODGOVORI

IZGOVARANJA NIJETA RIJEČIMA PRIJE NAMAZA

– Selam alejkum. Imam pitanje vezano za namaz. U ilmihalu se kaže i uče nas da nijetimo prije nego klanjamo sunet, farz itd. dok neka braća u islamu su mi rekli da to je novotarija i da nije potrebno da nijetim, jer Allah zna sve. Pa bih vas zamolio da čujem i vaš predlog,  jer ne volim da sam jedan od novotara. Šta je ispravno, a šta ne? I još su mi naveli da u hadisu stoji da Muhammed a.s. nije nikad nijetio, da
posle obavljenog sunnet namaza učim zikr, a da ikametom započinjem farz. Toliko,  hvala unapred.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

To što piše u Ilmihalu da se na početku farz ili sunnet namaz nijeti riječima: “Nevejtu en usallije lillahi te’ala …”, to nije prenešeno ni u jednom hadisu da je radio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, niti je to bila praksa ashaba niti prvih generacija muslimana.

A pošto je namaz ibadet on se mora obavljati onako kako ga je klanjao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Bilježi Buharija u svom Sahihu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Klanjajte onako kako ste vidjeli mene da klanjam”.

A to kako je klanjao je prenešeno u vjerodostovnim hadisima i nije prenešeno da je na početku namaza nijetio namaz riječima. Ta praksa je uvedena tek nekad poslije.

Zbog toga niječenje namaza riječima predstavlja novotariju u vjeri.

Jer kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Aiše, radijallahu anha: “Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) ono što nije od nje to se odbija (tj. to je batil i ništavno)”. Takođe, u hadisu kojeg bilježi Tirmizi, a kojeg muhaddisi ocjenjuju vjerodostojnim, je došlo: “Čuvajte se novina (u vjeri), jer je svaka novina novotarija a svaka novotarija dalalet a svaki dalalet vodi u Vatru”.

Izgovaranje nijeta riječima prije namaza predstavlja ružnu novotariju i nije je dozvoljeno činiti. Ispravno je da se namaz nijeti srcem, tj. srcem se odluči koji će se namaz klanjati.

A zikr poslije namaza, koji je sunet činiti, se obavlja nakon klanjanog farz-namaza a ne suneta. Takođe, ikamet se uči prije klanjanja farza u džematu, a oko učenja ikameta kada se klanja pojedinačno učenjaci imaju podijeljeno mišljenje. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta