FIKHIbadetiNamazPITANJA I ODGOVORI

IZGOVARANJA NIJETA RIJEČIMA PRIJE NAMAZA

– Selam alejkum. Imam pitanje vezano za namaz. U ilmihalu se kaže i uče nas da nijetimo prije nego klanjamo sunet, farz itd. dok neka braća u islamu su mi rekli da to je novotarija i da nije potrebno da nijetim, jer Allah zna sve. Pa bih vas zamolio da čujem i vaš predlog,  jer ne volim da sam jedan od novotara. Šta je ispravno, a šta ne? I još su mi naveli da u hadisu stoji da Muhammed a.s. nije nikad nijetio, da
posle obavljenog sunnet namaza učim zikr, a da ikametom započinjem farz. Toliko,  hvala unapred.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

To što piše u Ilmihalu da se na početku farz ili sunnet namaz nijeti riječima: “Nevejtu en usallije lillahi te’ala …”, to nije prenešeno ni u jednom hadisu da je radio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, niti je to bila praksa ashaba niti prvih generacija muslimana.

A pošto je namaz ibadet on se mora obavljati onako kako ga je klanjao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Bilježi Buharija u svom Sahihu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Klanjajte onako kako ste vidjeli mene da klanjam”.

A to kako je klanjao je prenešeno u vjerodostovnim hadisima i nije prenešeno da je na početku namaza nijetio namaz riječima. Ta praksa je uvedena tek nekad poslije.

Zbog toga niječenje namaza riječima predstavlja novotariju u vjeri.

Jer kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Aiše, radijallahu anha: “Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) ono što nije od nje to se odbija (tj. to je batil i ništavno)”. Takođe, u hadisu kojeg bilježi Tirmizi, a kojeg muhaddisi ocjenjuju vjerodostojnim, je došlo: “Čuvajte se novina (u vjeri), jer je svaka novina novotarija a svaka novotarija dalalet a svaki dalalet vodi u Vatru”.

Izgovaranje nijeta riječima prije namaza predstavlja ružnu novotariju i nije je dozvoljeno činiti. Ispravno je da se namaz nijeti srcem, tj. srcem se odluči koji će se namaz klanjati.

A zikr poslije namaza, koji je sunet činiti, se obavlja nakon klanjanog farz-namaza a ne suneta. Takođe, ikamet se uči prije klanjanja farza u džematu, a oko učenja ikameta kada se klanja pojedinačno učenjaci imaju podijeljeno mišljenje. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta