FIKHIbadetiNamazPITANJA I ODGOVORI

JE LI DIZANJE RUKU U NAMAZU DEROGIRANO!

PITANJE: Es selamu alejkum šejh, halalite na smetnji.

Jedan brat je pročito u knjizi dr. Šefika Kurdića da je derogirano dizanje ruku u namazu. I navodi mi stav Ebu Hanife i pored toga sto mu navodim hadise koje se nalaze u Buharijinoj knjizi “Dizanje ruku u namazu”. On navodi hadis od ibn Mesuda, a šejh Muhidin kaže da je taj hadis slab. Pa je li taj brat u pravu?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Prenose od 14 ashaba u vjerodostojnim hadisima da je dizanje ruku na tri mjesta u namazu mimo početnog tekbira potvrđeni sunet. Ti hadisi nisu derogirani, to je neosnovana i dokazom nepotvrđena tvrdnja.

Sa druge strane, hadisi od Ibn Mes’uda i Bera’ ibn ‘Aziba, radijallahu anhuma, u kojima je došlo da se ruke ne dižu osim na početnom tekbiru nisu vjerodostojni da bi se po njima radilo a kamoli da bi oni derogirali hadise koji potvrđuju dizanje ruku.

A tvrdnja da su Ahmed, Ebu Davud, Nesai i Trmizi na stavu da je hadis Ibn Omera, radijalahu anhu, ili nekog drugog ashaba (o dizanju ruku mimo početnog tekbira) derogiran i da se po njemu ne postupa je čista i notorna laž. Ve billahi tevfik.

Detaljan odgovor na potpuno slično pitanje pročitaj na ovom linku:

http://www.zijad-ljakic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=210:dizanje-ruku-u-namazu-mimo-poetnog-tekbira-derogirano&catid=64:namazdemat&Itemid=44

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta