FIKHIbadetiNamazPITANJA I ODGOVORI

KAKO SE ŠTITI OD ŠEJTANSKIH VESVESA U NAMAZU

– Es-selamu alejkum,
Ne znam kako da počnem ali probat ću malo pojasniti moju situaciju.
Ima oko 1 godinu dana da sam počeo da klanjam 5 vakata namaza prije tog nisam, živio sam brz život često noćni život, radio kao izbacivacč na vratima gledao i doživljavao svašta…. Oženjen sam i imam 1 dijete elhamdullilahi.
Naučio sam sam sebe i malo pomoću drugih da klanjam, ilmihal itd. i to sad ne puštam nikako i uvijek žurim da bi stigao na svoj namaz ili u džamiju
živim na zapadu dijaspora gdje se živi brzim životom….
Pored klanjanja dosta zikrim pogotovo uoči petka i petkom… svako jutro 10 ajeta poslije sabaha proučim… jutarnji i noćni zikr pred spavanje proučim.. ali imam jedan problem koji nije stalno ali jest često….

Prilikom uzmanja abdesta ili početkom klanjanja nekad u namazu misli mi lutaju svukud ne znam ni ja kud sve, ali pored tog svega što lutaju često mi lete misli na gole ženske ili slične stvari tome… Onda mi je krivo, probam da se koncentrisem na ono što učim ali je veoma teško…. ne znam kako da to savladam ili šta da radim…
Pitao sam našeg efendiju koji je privremeno ovdje ali ni on nije imao neki odgovor za to…
Zato molim vas bil mi kako mogli pomoći ili kakvom uputom šta da radim…
Allah vas nagradio imate lijepu i poučnu stranicu…
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Zaista je šejtan uporan u svom nastojanju da ometa mu’mina prilikom njegovog izvršavanja bilo kojeg ibadeta a posebno namaza. Pa ako ne može da mu upropasti čitav ibadet onda u najmanju ruku da mu smeta kako bi mu umanjio njegovu nagradu.

U vjerodostojnom sunnetu je pojašnjeno kako da se klanjač ponaša prilikom klanjanja kada mu šejtan čini vesvesu, odnosno ometa ga, zbunjuje, skreće mu pažnju, i navodi ga na razmišljanje o svemu drugom mimo namaza. U tom slučaju sunet je klanjaču da kada osjeti šejtanovo prisustvo, tj. da ga zavodi, zbunjuje i napada, da prouči Euzu, odnosno da kaže EUZUBILLAHI MINEŠ-ŠEJTANIR-RADŽIM, a zatim da pljucne (da ispusti vazduh iz usta uz malo pljuvačke) na lijevu stranu tri puta.

Dokaz za navedeno je hadis mutefekun alejhi, tj. kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada se uči ezan šejtan bježi ispuštajući vjetar, a kada završi ezan ponovo se vrati. A kada se uči ikamet on ode i čim se završi vrati se kako bi se ispriječio između čovjeka i njegove duše. Pa mu kaže: ‘Sjeti se toga i toga, sjeti se toga i toga’ od onoga čega se prije ne sjeća tako da čovjek ne zna koliko je klanjao”.

Zatim u drugom hadisu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je objasnio šta je lijek za ovakve vesvese. Bilježi Muslim u svom Sahihu da se Osman ibn Ebi El-‘As, radijallahu anhu, požalio Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da mu šejtan čini vesvese u namazu zbunjujući ga pa mu je rekao: “To je šejtan koji se zove Hinzib, kada ga osjetiš prouči EUZU (traži od Allaha utičište od njega) i pljucni tri puta na lijevu stranu”, kaže Osman: “Tako sam uradio, pa ga je Allah otjerao od mene”.

Prema tome, sasvim je normalno da šejtan odvraća od skrušenosti i prisutnosti u namazu, u tom slučaju treba postupi onako kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poučio Osman ibn Ebi El-‘As, radijallahu anhu. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta