FIKHIbadetiNamazPITANJA I ODGOVORI

NADRAZAJ TOKOM NAMAZA?

Pitanje:

U posljednje vrijeme imam ucestale nadrazaje ( skakljenje ili trnce ) polnog organa u toku obavljanja namaza, imao sam i prije da budem iskren, ali nisam se nikmome obracao za ovaj problem.  Tako pocnem klanjati a vec u startu ” znam” – osjecam da ce do toga doci, jednom ili dva puta a nekad i vise u toku jednog namaza. Mislim da je potrebno naglasiti da ne dolazi do ukrucivanja ili dizanja polnog organa, ja samo nastavim sa namazom i dovrsim ga jer sam i prekidao i pokusavao na taj nacin da se rjesim ovoga ali ne ide, pa sam odlucio da ovako radim, ma cupam se na “Allah ne opterecuje nikoga preko njegovih mogucnosti”. Koliko god se pokusavam skoncetrisati ne ide. Napominjem jos, da kada dodje do veceg nadrazaja da se organ pocne ukrucivati prekinem namaz i pokusavam isponova. Da li su mi ovako obavljeni namazi ispravni jer ne dodirujem organ u toku namaza mislim nisam lud, ovo mi se posebno desava otkad je ovaj snijeg uvijek sam klanjam malo u dzematu, nema u mene u seču dnevnih namaza ni dzume cak otkad je snijeg. Eto toliko da vas Allah nagradi na vasim savjetima i pomoci i da vam oprosti i smiluje i vasim porodicama. Amin
Selamun alejkum i neka je Hvala Allahu na svakom stanju i neka je salavat i selam na Poslanika Muhammeda s.a.v.s, njegovu porodicu i ashabe!

Abdullah

Odgovor:

Alejkumusselam.
Namazi koje si obavljao u takvom stanju su sasvim ispravni, pa cak i kada ti se polni organ ukruti ne prekidaj namaz, pokusaj da ignorises i ne obracas paznju na to u toku namaza.
S tim da trebas, u slucaju kada bi ti se polni organ ukrutio duze vremena i ti tako klanjao do kraja, da provjeris ima li tragova MEZJA tj. tekucine koja izade poslije ili u toku nadrazaja, ako bude to znaci da si time izgubio abdest i da ti namaz nije ispravan te ga trebas ponoviti, mada je to tesko da ti se desi jer je bez strasti.

mr.Zijad Ljakic

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta