Novotarije

POSJEĆIVANJE MEZARJA ZA BAJRAM

PITANJE: Es selamu alejkum! Da li je od Muhammeda s.a.v.s preneseno da je on posjećivao mezarje nakon Bajram namaza i uopće za bajram?

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Posjećivanje mezarja za Bajram nije bila praksa Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, niti ashaba niti selefa ovog ummeta.
Praksa organizovanog posjećivanja mezarja ili kaburova šehida svakog Bajrama  kod nas u Bosni uz učenje Kur’ana, Jasina i sličnih sura na mezarjima je prerasla u čistu bosansku novotariju koju je obaveza prekinuti kao i sve druge novotarije. Ovo je novotarija zato što učenje Kur’ana mrtvima na mezarju predstavlja ibadet, a taj ibadet nije prenešen od Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem, niti prvih generacija iako su i oni imali razloga da čine isto djelo i nije ih u tome nesto spriječavalo da ga rade. A osnova u ibadetima je zabrana, tj. da se ne radi osim ono za šta postoji argument. Posjećivanje mezarja je uopćeno mustehab, međutim kada se ono ograniči u jedno vrijeme (na dan Bajrama) uz učenje Kur’ana, nošenje cvijeća, odlazak žena i sve ovo organizovano da se ponavlja svakog Bajrama, onda nema sumnje da je ovo čista novotarija u vjeri.
Naravno, svaka novotarija je dalalet i svaka novotarija vodi u Vatru po tekstu vjerodstojnog hadisa kojeg bilježi Tirmizi. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta