AHLAKOcjena dokumentovanje i komentar hadisaPITANJA I ODGOVORISIRA

PREDAJA O POSLANIKU s.a.v.s. I NOŠENJU NARAMKA DRVA STARICI

PITANJE: Esselamu alejkum, šejh.

Po fb-u kruzi predaja o Poslaniku s.a.w.s i nekoj starici. Da li je to vjerodostojno? Jer vidim neka braća su to podijelila na svojim profilima. Tekst predaje:

Čovjek je ugledao staricu u predgrađu Meke kako pokušava da podigne naramak drva i ponese ih sa sobom kući. Žurno je prišao i rekao: „Majko, dopusti mi da ja odnesem ova drva do tvoje kuće. Reci mi, gdje ti je kuća. Uprtio je drva i ponio ih. Starica je išla iza njega. Kuća je bila daleko a drva teška. Čovjek se umorio. Kada je stigao do njene kuće i spustio drva, ona mu je rekla: „Sine, ja nemam čime da ti platim ovu tvoju uslugu”. On reče: „Majko, ja od tebe i ne tražim nikakvu nagradu! Samo sam želio da ti pomognem.”

Ona mu reče: „Sine, umjesto nagrade, dat ću ti jedan savjet: „U Meki se pojavio čovjek po imenu Muhammed. On je opasan i nemoj da te zavede. Čula sam da je loš čovjek, pa ga se čuvaj!” On reče: „Majko, ja sam Allahov poslanik, Muhammed!”

Ona reče: „Sine, ako si ti Muhammed, ja svjedočim da je samo Allah bog i da si ti Njegov poslanik!”

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Ova predaja nije zabilježena u hadiskim zbirkama ni vjerodosotjnih ni slabih niti izmišljenih hadisa. Za takve predaje i hadise se kaže LA ASLE LEHA, tj. nisu spomenute u hadiskim zbirkama čak ni slabih ni izmišljenih hadisa.

Ovo je izmišljena priča od strane autora knjiga poučnih hikaja koje s vremena na vrijeme spominju hatibi na hutbama.

Kada je upitan o ovoj predaji šejh Abdurrahman es-Suhejm rekao je: „Ne znam o njenoj pouzdanosti ništa“.

Prema tome, ovaj hadis je krivotvoren, što znači da je lažno pripisan Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem. Nije ga dozvoljeno prenositi i širiti među ljudima ni elektronskim ni pismenim putem osim sa ciljem da se pojasni njegova krivotvorenost i upozori na njega. Pored toliko vjerodostojnih hadisa koji govore o lijepo ahlaku Poslanika, sallallah ualejhi ve sellem, musliman nema potrebe da izmišlja ili koristi izmišljene da bi to potvrdio.

Ve billahi tevfik.

Naručite novu knjigu: Naručite novu knjigu:

Povezani članci

Back to top button