AHLAKOcjena dokumentovanje i komentar hadisaPITANJA I ODGOVORISIRA

PREDAJA O POSLANIKU s.a.v.s. I NOŠENJU NARAMKA DRVA STARICI

PITANJE: Esselamu alejkum, šejh.

Po fb-u kruzi predaja o Poslaniku s.a.w.s i nekoj starici. Da li je to vjerodostojno? Jer vidim neka braća su to podijelila na svojim profilima. Tekst predaje:

Čovjek je ugledao staricu u predgrađu Meke kako pokušava da podigne naramak drva i ponese ih sa sobom kući. Žurno je prišao i rekao: „Majko, dopusti mi da ja odnesem ova drva do tvoje kuće. Reci mi, gdje ti je kuća. Uprtio je drva i ponio ih. Starica je išla iza njega. Kuća je bila daleko a drva teška. Čovjek se umorio. Kada je stigao do njene kuće i spustio drva, ona mu je rekla: „Sine, ja nemam čime da ti platim ovu tvoju uslugu”. On reče: „Majko, ja od tebe i ne tražim nikakvu nagradu! Samo sam želio da ti pomognem.”

Ona mu reče: „Sine, umjesto nagrade, dat ću ti jedan savjet: „U Meki se pojavio čovjek po imenu Muhammed. On je opasan i nemoj da te zavede. Čula sam da je loš čovjek, pa ga se čuvaj!” On reče: „Majko, ja sam Allahov poslanik, Muhammed!”

Ona reče: „Sine, ako si ti Muhammed, ja svjedočim da je samo Allah bog i da si ti Njegov poslanik!”

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Ova predaja nije zabilježena u hadiskim zbirkama ni vjerodosotjnih ni slabih niti izmišljenih hadisa. Za takve predaje i hadise se kaže LA ASLE LEHA, tj. nisu spomenute u hadiskim zbirkama čak ni slabih ni izmišljenih hadisa.

Ovo je izmišljena priča od strane autora knjiga poučnih hikaja koje s vremena na vrijeme spominju hatibi na hutbama.

Kada je upitan o ovoj predaji šejh Abdurrahman es-Suhejm rekao je: „Ne znam o njenoj pouzdanosti ništa“.

Prema tome, ovaj hadis je krivotvoren, što znači da je lažno pripisan Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem. Nije ga dozvoljeno prenositi i širiti među ljudima ni elektronskim ni pismenim putem osim sa ciljem da se pojasni njegova krivotvorenost i upozori na njega. Pored toliko vjerodostojnih hadisa koji govore o lijepo ahlaku Poslanika, sallallah ualejhi ve sellem, musliman nema potrebe da izmišlja ili koristi izmišljene da bi to potvrdio.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta