Adabi/Običaji

PRIČANJE LAŽNIH ŠALA I VICEVA

PITANJE: Esselamu alejkum poštovana braćo.
Imam jedno pitanje… Smiju li se pričati vicevi, tj. šale koje nisu zasnovane na istinitom događaju.
Na ovoj stranici sam naišao na video klip s vicevima koje pričaju učeni ljudi, pa zato pitam. Allah vam dao svaki hajr

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Odgovor na ovo pitanje nam je došao u vjerodostojnom hadisu. Naime, prenosi se od Behz ibn Hakima od njegovog oca od njegovog djeda da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Teško onome ko priča a laže da bi time nasmijao ljude, teško njemu, teško njemu”. Hadis bilježe Ebu Davud, Tirmizi, Ahmed, Bejheki, Hakim i Darimi, a dobrim ga je ocijenio Tirmizi, dok Ibn Hadžer smatra da mu je sened jak (Bulugul-meram, broj 1516) a Albani ga je ocijenio takođe dobrim u “Sahihul-džami’i”.
Ovaj hadis je jasan dokaz da je zabranjeno laganje sa ciljem nasmijavanja ljudi. A dodaje imam Sane’ani u svom komentaru ovog hadisa u knjizi “Subulus-selam” da je zabranjeno onima kojima se pričaju laži sa ciljem nasmijavanja a oni znaju da je to laž da prisustvuju i slušaju jer to predstavlja potvrđivanje munkera (onoga što je zabranjeno), nego je na njima da to negiraju ili da napuste to društvo. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta