Kurban/Akika

PRODAJA KURBANSKOG MESA OD STRANE ONOGA KOME SE UDIJELI

PITANJE: Esselamu aleikum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Šejh, u nedoumici sam. Ove godine inšallah koljem malo više kurbana, za sebe, za sestre i neku drugu familiju.  Međutim, ne znam šta da uradim sa mesom. U mjestu gdje živim svi kolju kurbane i nema svrhe da dijelim 8 kurbana. Planirao sam da meso doniram u medresu, ali sam saznao da medresa prodaje to meso nekim privrednim subjektima a pare uzima za neke druge potrebe. Zanima me koliko je to ispravno i koliko ima osnova u serijatu? Hvala. Allah vas nagradio svakim dobrom.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Nema smetnje da onaj ko dobije kurbansko meso proda isto. Oko toga ne postoji nikakva zabrana u šerijatskim tekstovima, a islamski pravnici su to jasno naglasili. Onaj kome se udijeli je krajnji korisnik i vlasnik koji može da radi sa tim mesom sta hoće: da ga jede, podijeli ili proda.

Zabrana prodaje kurbanskog mesa, na čemu je idžma učenjaka, se odnosi na onog koji kolje kurban, a ne na onoga kome se udijeli.

Fetva koju si poslao u pitanju je čisti promašaj u poimanju ovog pitanja, jer tretira kurbansko meso kao vakuf kojeg nije dozvoljeno prodavati osim u iznimnim situacijama. Oni koji udijele kurbansko meso medresama nisu ih time uvakufili, jer se hrana ne može uvakufiti.

Prema tome, nema šerijatske smetnje da medrese prodaju kurbansko meso ili ga kompenziraju za neki drugi proizvod ili uslugu. Također, nema smetnje da se zbog toga kurbansko meso udjeljuje medresama.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta