Ibadeti

PROPIS RADA ZA BAJRAM

PITANJE: Esselamu alejkum.
Da li je haram raditi za vreme bajrama, npr. da se pošalje kamion za prevoz koji će voziti čovek koji nije musliman. I da li je dozvoljeno zaposliti čoveka koji nije musliman, ako se ne može naći neko ko je musliman?

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Nije mi poznato da je neko od uleme rekao da je pokuđeno (a kamoli haram) raditi na dan bajrama ili u danima bajrama.
Prenešeno je u vjerodostojnoj predaji od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao za dane boravka hadžija na Mini: “Dani Mine su dani jela i pića”. (Muslim) u rivajtu u drugim zbirkama: “Zikrullaha”.
Ovo ne znači da je pokuđeno raditi, nego da je zabranjeno postiti te dane, kao što je došlo u rivajetu kod Ahmeda: “Zaista su ovo dani jela i pića, i neka ih ne posti niko”.
Na dan Bajrama je propisano da se iskaže radost i veselje, kao što je došlo u vjerodostojnim hadisma. Jer je smisao bajramovanja iskazivanje zadovoljstva i veselja zbog obavljenog rukna Islama, a ne puko praznovanje i nerad oponašajući neislamske praznike.
Prema tome, ostavljanje rada (posla) na dan Bajrama, odnosno izbjegavanje bilo kakvih pa i kućnih poslova, poput pranja veša i slično, nema uporišta u šerijatskim tekstovima. Nema smetnje da musliman radi u danima bajrama.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta