Ekonomija/Kupoprodaja

PROPIS UZGAJANJA ŽIVOTINJA RADI KRZNA

PITANJE: Esselamualejkum, uvaženi šejh. Zamolila bih za odgovor. Da li je dozvoljeno trgovati životinjama koje se uzgajaju i ubijaju isključivo zbog izrade luksuznog krzna?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Allah je stvorio biljke i životinje radi čovjeka. Dozvoljeno ih je koristiti za sve osim u ovu svrhu za koju je došlo u šerijatskim tekstovima da nije dozvoljeno ili ako je u tome šteta za ljude.

Kaže Uzvišeni:”On je za vas sve što postoji na Zemlji stvorio”. (El-Bekare, 29)

I kaže: “Kako ne vidite da vam je Allah omogućio da se koristite svim onim što postoji na nebesima i na Zemlji i da vas darežljivo obasipa milošću Svojom, i vidljivom i nevidljivom?” (Lukman, 20)

Dozvola upotrebe kože životinja nakon ubijanja ili klanja se vraća na pitanje čistoće njihove kože nakon štavljenja. Oko propisa čistoće kože nakon štavljenja učenjaci imaju podiljeno mišljenje. Ispravan je stav učenjaka koji kaže da je štavljenje kože strvina svih životinja njihovo čišćenje. Jer opće značenje vjerodostojnih hadisa jasno i nedvosmisleno ukazuje da štavljenje kože strvine bilo koje životinje je njeno čišćenje. A sa druge strane nema dokaza koji ograničava ovo značenje samo na životinje čije se meso jede.

Prema tome, nema smetnje u uzgajanju sitnih životinja, poput minke, vjeverica i slično, radi upotrebe kože. A Allah zna najbolje.

Iz ove dozvole upotrebe kože nakon štavljenja se izuzimaju kože divljih zvijeri zbog nekoliko hadisa u kojima je došla zabrana istih.

Detaljnije o tome pročitaj na ovom linku:

UZGAJANJE MINKE (UBIJANJE VJEVERICE I SLIČNIH ŽIVOTINJA) RADI KRZNA

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta