Imovinski postupci

PROPIS „UZIMANJA“ MATERIJALA IZ FIRME

PITANJE: Esselamu alejkum
Čovjek koji radi u firmi i u najmanjem slučaju na sumljiv način uzima materijal. Da li je meni dopušteno, iako znam to, da uzmem odnosno tražim od njega, jer dijeli onima koje poznaje. Ja nisam ni u kakvom prethodnom smislu savjetovo da to radi niti sam imao namjeru prija nego je uzeo. Allah te nagradio.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

U osnovi uzimanje tuđeg imetka, svejedno bio on od pojedinca, firme ili države, državni, nije dozvoljeno bez dopuštenja njegovog vlasnika.

Na to ukazuju jasni šerijatski tekstovi i oko toga nema razilaženja među učenjacima.

Kaže Uzvišeni: „O vjernici, jedni drugima na nedozvoljen način imanja ne prisvajajte“ (En-Nisa 29), i kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu mutefekun alejhi: „Zaista su vaša krv, vaš imetak i vaša čast jedni drugima zabranjeni, …“.

Prema tome, onaj ko uzima materijal (ili nešto drugo) iz firme u kojoj radi bez dopuštenja i dozvole direktora firme ili nekoga drugog ko je ovlašten da dozvoli, on time vrši klasičnu krađu tuđeg imetka i zloupotebljava povjerenje vlasnika.

Nema sumnje da ovo šerijatski nije dozvoljeno i da se ne može pravdati nikakvim ispraznim izgovorima, poput fraza: „pa svi kradu“, ili „i direktor i poslovođa kradu“, „to se ne primjeti i ne osjeti“, ili „drugi više kradu“i slično.

Tuđi imatak nije dozvoljeno uzimati bez dozvole njegovog vlasnika.

Izuzetak ove zabrane je jasna ili prešutna dozvola vlasnika firme, direktora ili nekoga drugog ko može dozvoliti.

Prema tome, provjeri po kom osnovu taj čovjek uzima taj materijal iz firme, a onda postupi shodno gornjem pojašnjenju.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta