Imovinski postupciSavremena pitanja

DOBIJENI NOVAC NA KLADIONICI

PITANJE: Eselamu alejkum.
Kakvo je stanje muslimana koji je dobio novac na kladionicu i dosta podijelio drugima, tj. rasteretio ih dugova, vratio kredite sebi, majci, sestri, pomogao bližoj rodbini, prijateljima. Dosta novca je u pitanju. Ali kao sto rekoh, više od pola je dao drugima i time ih rasteretio dugova koje bi baš teško oni sami vratili. Da li je ta osoba grješna jer je haramom drugima pomogla ili može imati nagradu od Allaha jer je rasteretio druge brige? Allah Vas nagradio.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Novac koji se dobije na kladionici je haram imetak koji je haram zbog načina na koji je stečen.
Nema razilaženja među učenjacima da onome ko dobije novac na kladionici (i drugim sličnim zabranjenim načinima stjecanja novca) nije dozvoljeno koristiti taj haram novac za vlastite potrebe, nego mu je vadžib riješiti se tog novca a da pri tome nema nikakve nagrade (sevapa) kod Allaha. Naravno, uz to obavezan je da se iskreno pokaje za djelo klađenja.
Oko toga šta učiniti sa tim haram novcem, savremeni učenjaci imaju podijeljeno mišljenje. Najispravnije je da uzme ovaj imetak i podijeli ga siromašnima, zaduženima ili za opće potrebe muslimana (gradnja puteva, mostova, bolnica i slično).
Opet podvlačimo, da onaj ko se rješava haram imetka on u tome nema nagradu kod Allaha.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta