PITANJA I ODGOVORIVesvese

RAZLIKA IZMEĐU VESVESE I STVARNOG PUŠTANJA VJETRA (ili slično)

PITANJE: Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

U vjeri sam blizu tri godine, Elhamdullilah. Predavanja koja predajete i postavljate na YouTube često slušam i mnogo sam od vas naučila, Elhamdullilah. Allah swt te nagradio svakim dobrom, amin.

Imam jedno pitanje, tiče se šta kvari abdest. Imam sumnje oko puštanja vjetra. U jednom predavanju o temi šta kvari abdest rekli ste da iako osetite ili ne osetite puštanje vjetra, ako ste sigurni da ste ispustili vjetar ne možemo se izvlačiti na hadis da ako pustimo vjetar i bude se čulo i osjetilo, onda smo izgubili abdest. To me je zbunilo i imam poteškoće, ako ispustim malo, osjetim malo da je vjetra izaslo. Kod drugog daije je moja prijateljica čula da se ne osvrćem na to ako je malo vjetra izašlo, da to nije stvarno da bi se izgubio abdest. Nekoliko puta sam se mnogo namučila, ne znam šta da radim. Na sabah namazu mi se to često dešava i umorim se uzimajući često abdest.

Ako postupim šta mi je drugarica rekla, lakše mi je i ne moram prekidati namaz. Jednom sam sabah namaz, tako sunnet i farz klanjala, da li sam pravilno postupila ili da ponovo naklanjam? Možda sam pogriješila. Allah swt te nagradio, amin.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Ti miješaš dvije različite mes’ele: puštanje vjetra i vesvese.

Bilježi Muslim u svom Sahihu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada neko od vas osjeti u svom stomaku nešto pa bude u nedoumici da li je nešto izašlo iz njega ili nije, neka nikako ne izlazi iz mesdžida (radi abdesta da ga ponovi) sve dok ne čuje glas (puštanja vjetra) ili ne osjeti miris”. Ovaj hadis je dokaz da ako se kod onog ko sigurno ima abdest pojavi sumnja da li ga je izgubio ili ne da nije obavezan da obnovi abdest, nego je na njemu da klanja sve dok ne bude potpuno siguran da je izgubio abdest tako što bi čuo da je pustio vjetar ili da osjeti njegov miris.

Sa ovim hadisom se odbacuju vesvese, tj. šejtansko došaptavanje sa ciljem narušavanja namaza osobe. Sa druge strane, ako osoba sigurno zna da je pustila vjetar, čula glas ili ne, tu se ne radi po ovom hadisu.

A kako da znaš da li je vesvesa ili stvarno puštanje vjetra?

Pravilo prepoznavanja vesvese je: da svaki namaz ili abdest dođu misli i sumnje da nešto nije u redu, da si zaboravi ovo ili ono i da treba ponoviti tu i tu radnju. Onaj kome se ovo dešava, to su šejtanske vesvese. Lijek je da ne obraća pažnju na to.

U tvom slučaju, ako ti svaki namaz dođe sumnja da si pustila vjetar, to su šejtanske vesvese.
Prema tome, ako se svaki put u namazu dešava da ti se čini da si pustila vjetar, onda je to šejtanska vesvesa. Tada treba da radiš po tekstu spomenutog hadisa, tj. ne obraća se pažnja na sumnju puštanja vjetra osim ako se čuje zvuk ili osjeti miris.

A ako se to puštanje vjetra dešava s vremena na vrijeme, svaki drugi ili treći dan, ponekad, onda radiš po tome u šta si sigurna, nevezano za glas vjetra ili miris.

Pročitaj ovaj odgovor o istom pitanju:

http://www.zijad-ljakic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=764:valjanost-abdesta-i-namaza-zbog-sumnje-u-putanje-vjetra&catid=64:namazdemat&Itemid=94

Ve billahi tevfik.

 

 

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta