TEKSTOVI

UZIMANJE MUŽEVOG PREZIMENA

Nije dozvoljeno ženi da uzima muževo prezime, jer je zabranjeno bilo kome da pripisuje svoje porijeklo nekome drugom mimo njegovog stvarnog oca.

Dokaz za ovo su riječi Uzivšenog u prijevodu značenja: “Zovite ih po očevima njihovim, to je kod Allah ispravnije” (El-Ahzab 5).
Ovim riječima je Uzvišeni dokinuo posinovljavanje koje je bilo rašireno kod Arapa.

Također, u vjerodostojnim hadisima je namjerno pripisivanje porijekla nekome mimo stvarnog oca nazvano kufrom a njegovom počiniocu je učinjen Džennet zabranjenim.

Pa tako u hadisu od Ebu Zerra, radijallahu anhu, je došlo: “Nema čovjeka koji pripiše svoje porijeklo nekome mimo svoga oca, a on to zna, a da nije učinio djelo kufra, ko se pripiše porodici kojoj po porijeklu ne pripada, neka sebi pripremu mjesto u Vatri”. Hadis je muttefekun alehji (tj. bilježe ga Buharija i Muslim)

Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, se prenosi hadis u kojem je došlo: “Ne odvraćajte se od vaših očeva (pripisujući svoje porijeklo nekom drugom), ko se odvrati od svoga oca taj je učinio kufr”. Hadis također bilježe Buharija i Muslim. A od S’ad ibn Ebi Vekksa i Ebu Bekrete, radijallahu anhum, se prenosi hadis u kojem stoji:

“Ko pripiše svoje porijeklo nekome mimo svoga oca, a zna da mu on nije otac, Džennet mu je zabranjen”. Hadis je kao i prethodni muttefekun alejhi. Ovaj običaj, uzimanja žena muževo prezime, koji je suprotan Kitabu i Sunnetu, nije bio poznat među prvim muslimanima pa sve do vremena kolonijalizma nad muslimanskim zemljama.

Sa dolaskom kolonizatora ovaj kršćanski običaj se postepeno raširio među mnogim muslimanskim narodima, naravno putem slijepog oponašanja.

A kada se to raširilo kod muslimana Bosne, odnosno da li je uvijek i postojalo, to zahtijeva da se napravi istraživanje. U svakom slučaju, ovo je oprečno islamskim propisima o porijeklu, riječi hadisa jasno zabranjuju ovaj pagansko-džahilijetski običaj: “Ko se pripiše porodici kojoj po porijeklu ne pripada, neka sebi pripremu mjesto u Vatri”. Pa tako ona žena koja je to iz neznanja učinila obavezna je da se vrati na očevo prezime, a ona koja je to znala i uradila treba učiniti tevbu i povratiti očevo prezime.
Ve billahi tevfik.

NEJASNOĆE OKO ZABRANE UZIMANJA MUŽEVOG PREZIMENA

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta