Ekonomija/Kupoprodaja

DA LI JE PRODAJA TELEFONSKE DOPUNE PO VEĆOJ CIJENI KAMATA

Esselamu alejkum.
Interesuje me za mene veoma bitna stvar. Da li je prodaja telefonskih dopuna po skupljoj vrijednosti od one koju predstavlja dopuna kamata. Recimo telefonska dopuna od 5 KM da se prodaje za 7 KM ili dopuna od 10 Km da se prodaje za 12 (ili 15) KM. Da li je ovo kamata jer se prodaje po većoj vrijednosti nego što jeste vrijednost te dopune? Znam da je prodaja 100 KM za 120 KM zabranjena kamata, jer je šart da prodaje iste valute da budu iste vrijednosti.
Ovo pitam jer često se dešava da neka telefonska kompanija daje mogućnost nadopune računa recimo 10 KM bez uplate, a kasnije prilikom naplate uz tih 10 KM naplati i uslugu od 2 KM, je li ovo dozvoljeno? Ili nekada pojedinci prodaju dopune recimo od 10 KM za 15 KM onima kojima je nužda da ih kupe.
Allah vas nagradio.

ODGOVOR: Alejkumusselam. Kupovina telefonske dopune bilo koje vrijednosti (5 ili 10 KM) sa šerijatske strane predstavlja kupovinu USLUGE (ili koristi)  u toj vrijenosti, a ne kupovinu novčanice iste valute koja ima tu vrijednost. Pa tako nema smetnje da se ta telefonska dopuna prodaje po većoj ili manjoj novčanoj vrijednosti od one koju predstavlja dopuna u stvarnosti.
Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta