Post/Ramazan

DA LI KVARI POST RIJEČI DJEVOJCI “VOLIM TE” I “POŽELIO SAM TE”

– Eselamu alejkum,
Postim za vrijeme Ramazana i nastojim se prdržavati propisa posta. U vezi toga imam jedno pitanje. Imam djevojku s kojom sam duže u vezi i koja živi u drugom gradu. Interesuje me da li sam se “omrsio” ako djevojki kažem u razgovoru da je volim i da sam je se poželio. Pri tom ne mislim nista loše, jer sa tom djevojkom imam namjeru da stupim u brak. Unaprijed zahvalan na odgovoru.
ODGOVOR: Alejkumusselam.
Post kvare sljedeće stvari: jelo, piće, spolni odnos, izlazak sjemena u budnom stanju (svejedno bilo to pri dodirivanju tijela žene, ljubljenju ili samozadovoljavanjem i slično), primanje hranjivih injekcija (poput infuzije) i nastupanje hajza i nifasa kod žene.
Sve drugo mimo spomenutog ne kvari post. Od stvari koje ne kvare post su: stavljanje kapi u oko, uho ili nos, povraćanje, vađenje krvi, činjenje hidžame, izlazak krvi iz nosa, krvarenje, vađenje zuba, izlazak mezja ili vedja, korištenje paste za zube, primanje nehranjive injekcije i slično.
Prema tome, kazati djevojki da je voliš i da si je poželio ne kvari post. Međutim, samo ašikovanje sa tom djevojkom, koje je po Šerijatu haram, je pitanje o kojem ne pitaš a trebao bi znati detaljan stav islama o tome. Pa te savjetujem da se vratiš na nekoliko odgovora o zabavljanju i ašikovanju. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta