PITANJA I ODGOVORISIHR/UROK/LIJEČENJE

DA LI MJESEČARENJE IMA VEZE SA SIHROM ILI DŽINSKIM DJELOVANJEM

– Esselamu alejkum. Ja bih htjela pitati o mjesecarenju. Je li to prouzrokovano džnima ili je to neurološko psihička bolest? Šta da se uradi ako je to uzrokovano džinima? Je li dovoljno proučiti na vodu, ili se mora učiti rukja??? Ili je voditi doktoru?
Govori li Kur’an i Sunnet ista u vezi ovoga???
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Nakon istraživanja ovog pitanja nisam našao neki šerijatski tekst koji govori o ovoj temi. Takođe, nisam našao da je neko od učenjaka nešto o ovome govorio  i pojašnjavao sa šerijatske strane.

A stručnjaci koji govore o simptomima džinskog napada, sihra i slično uglavnom veoma rijetko spominju kao simptom mjesečarenje, odnosno da je ono rezultat džinskog ili sihirbaskog djelovanja. Na jednom mjestu gdje se navode simptomi šejtansko-džinskog djelovanja u snovima pročitao sam da ponekad džini prisile spavača da hoda u snovima kako bi ga prestaršili kada se probudi i spozna da nije na mjestu gdje je spavao.

Nakon spomenutog može se zaključiti da se mjesečarenje u osnovi vraća na poznati poremećaj prilikom spavanja koji ima svoju neurološku, psihičku i fizičku pozadinu. A razlozi i faktori koji utiču na hodanje u toku sna kod djece su nepoznati do dana danas među ljekarima. U većini slučajeva mjesečarenje se veže za premorenost, psihičku rastrešenost, nesanicu i slično tome. A dalja priča oko toga kako medicina na to gleda nije moja specijalnost i nema smisla da ja prenosim šta ljekari o tome kažu.

U većini slučajeva mjesečarenje kao poremećaj u snu završi sretnim završetkom i dovoljno je za njegovo liječenje preduzeti neke preventivne mjere prije spavanja poput sljedećeg:


– udaljavanje opasnih i oštrih predmeta, ključeva od auta, ključeva od vanjskih vrata od kuće iz sobe u kojoj spava dijete,

– postaviti zvono na vrata sobe za spavanje tako da prilikom otvaranja proizvodi dovoljno jak glas da probudi dijete,

– postavljanje željeznih šipki na prozore kako bi se spriječio izlazak i pad djeteta kroz prozor,

– obavezno zaključavanje vanjskih vrata sa uklanjanjem i sakrivanjem ključa,

– poželjno je da soba za spavanje djeteta bude na donjem spratu kako bi se izbjeglo njegovo hodanje niz stepenice,

– da njegov krevet ne bude na sprat.

Sve ove preventivne mjere su usmjerene da se spriječi da se dijete ozlijedi, a samo liječenje mjesečarenja uglavnom je kod ljekara specijaliste za te stvari.

Pogrešno je shvatanje da osobu koja hoda u toku sna ne treba buditi jer je to opasnost za nju, a što je zasnovano na tome što ta osoba kada se probudi jedno vrijeme izgubi kontrolu nad sobom, pa se misli da joj se time može naškoditi, što je pogrešno. Takođe, preovladava pogrešno shvatanje da se osoba koja hoda u toku sna ne izlaže neprijatnostima i ozljedama (kao da je nešto čuva) što je potpuno pogrešno, jer mjesečar može izgubiti ravnotežu, može pasti, može doživjeti teške ozljede i tome slično.

Prema tome, mjesečarenje u osnovi nije posljedica džinskog djelovanja, iako nije isključeno da u nekim slučajevima može biti, nego je to poremećaj u toku spavanja čiji razlozi i faktori i dan danas nisu potpuno poznati. Taj poremećaj se liječi kod ljekara i nema potrebe da se zbog toga uči rukja ako nema nekih drugih simptoma koji ukazuju na džinsko djelovanje. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta