SIHR/UROK/LIJEČENJE

SIHR NA NAFAKU

Veoma rasprostranjen sihr jeste tzv.sihr na nafaku. Naprimjer, određena osoba ili porodica je imala obilnu nafaku u poslu, biznisu, kupoprodaji, zemljoradnji i slično, a onda odjedanput stanje se drastično promjeni. Presuše i prekinu izvori zarade a da za to nema objašnjivih i vidljivih razloga.
Ili čovjek ima imetka, zarade i izvora opskrbe međutim nema bereketa u tome, ogromna sredstva i imetak se troše i nestaju a da čovjek ni sam sebi ne može objasniti u šta je to potrošio.

Sihr na nafaku često bude napravljen uz ostale vrste sihrova koji se nekome prave, dok u rijeđim slučajevima bude napravljen isključivo u ovoj pojedinosti i kod osoba koje se inače ne liječe od sihra niti znaju da imaju sihr.

U praksi liječenja sihra veoma učinkovitim su se pokazale dvije stvari za koje je došlo u šerijatskim tekstovima da povećavaju opskrbu, a to su činjenje mnoštva istigfara (po nekoliko hiljada na dan) i obilaženje rodbine koju je vadžib obilaziti, poput amidža, dajdža, tetki, sestara, braće, djedova i nena.

Naime, u šerijatskim tekstovima Kur’ana i sunneta potvrđeno je da nafaku i opskrbu povećavaju sljedeće stvari:

Prvo: rad, svejedno bio fizički, umni ili oba. (pod šartom da je dozvoljen)
Drugo: tevekkul, oslonac na Allaha.
Treće: takvaluk (tj. izvršavanje vadžiba vjere i ostavljanje harama).
Četvrto: šukr (zahvaljivanje riječima, djelom i pokornošću).
Peto: obavljanje hadža i umre što više puta.

A u ovim stvarima posebno se izdvajaju:

Šesto: istigfar
Dokaz su riječi Uzvišenog: „I govorio (je Nuh, alejhisselam): Tražite od Gospodara svoga oprost jer on, doista, mnogo prašta, On će vam kišu obilnu poslati, i pomoći će vas imanjima i sinovima, i daće vam bašće, i rijeke će vam dati“ (Nuh, 10-12).

Sedmo: održavanje rodbinskih veza.
Dokaz je hadis muttefekun alejhi od Enesa, radijallahu anhu, u kojem kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Koga raduje da mu se poveća rizk (opskrba) ili da mu se život produži, neka održava rodbinske veze“.

Prema tome, oni koji imaju problema sa slabom nafakom, svejedno bilo zbog sihra ili ne, na njima je da neprestano čine mnogo istigfara kao i da obilaze blisku rodbinu.

Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta