Post/Ramazan

DA LI SVAĐA, LAŽ, OGOVARANJE I SLIČNO KVARE POST?

PITANJE: Selam alejkum, zanima me vaš komentar za ovaj hadis. Zanima me pošto sam već dosta i čitala i slušala o tome, da svaka svađa, laž i ogovaranje, čak i podizanje glasa kvari post odnosno post više nije prihvaćen od Allaha swt ali nije dobro prekinuti post već nastaviti sa njim dalje. Ukoliko i dođe do svađe, da li postoji način pokajanja pa da Allah swt ipak prihvati post. Želim vam ugodan Ramadan. Selam alejkum

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Ispravno je da grijesi poput laganja, varanja, vrijeđanja, psovanja i slično umanjuju nagradu posta, a ne da kvare post. Jer da kvare post bila bi obaveza napostiti te dane u kojima su se učinili ti grijesi.

Dokaz da grijesi umanjuju vrijednost i nagradu posta je poznati hadis kojeg bilježi Buharija u svom Sahihu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Onaj ko ne ostavi laganje, rad po njemu i ludost (glupiranje), pa Allah nema potreba za tim da on ostavi svoju hranu i svoje piće”. Ovo je argument koji ukazuje na ogavnost laganja te da onaj ko laže za vrijeme posta izlaže svoj post tome da bude odbačen i neprihvaćen.

Prenose komentatori hadisa od Ibn El-Munejjira da ovaj hadis u prenesenom značenju ukazuje da se post od onog ko ne ostavi laganje ne prima.

Dok Ibn El-‘Arebi smatra da postač nema nagrade za svoj post ako ne ostavi laganje.

A kaže Saneani da je ovaj hadis dokaz da je postaču zabranjeno laganje i ludiranje (glupiranje) iako je ovo oboje takođe zabranjeno i nepostaču, osim što je postaču strožija zabrana nego nepostaču, kao što je zinaluk strožije zabranjen starcu od mladića i kao što je oholost strožije zabranjena siromahu od bogataša.

Znači, ovaj hadis ukazuje da laganje i glupiranje od strane postača umanjuju nagradu posta ili da postač neće imati nagrade za svoj post. Nije mi poznato da je neko od učenjaka obavezao postača, shodno ovom hadisu ili nekom drugom šerijatskom tekstu, da naposti dan u kojem je slagao. Analogno laganju i drugi veliki grijesi, poput ogovaranja i svađe, umanjuju nagradu posta.

A što se tiče kefareta i iskupa za počinjene grijehe tokom posta zbog toga je propisano, mimo tevbe za grijehe, davanje sadekatul-fitra na kraju samog Ramazana. Kaže Ibn Abbas, radijallahu anhuma: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je propisao sadekatul-fitr radi čišćenja postača od praznog i pokvarenog govora i da bi se nahranili siromasi …”. hadis bilježe Ebu Davud, Ibn Madže i Hakim, a dobrim ga ocjenjuju Darekutni i Albani, a vjerodostojnim Hakim.

Prema tome, svađa, laž, ogovaranje i slično ne kvare post ali umanjuju nagradu posta ili utiču da uopće ne bude primljen kod Allaha. Iskup za učinjene grijehe za vrijeme posta je tevba i sadekatul-fitr.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta