Zekat/Sadaka

DAVANJE ZEKATA ZA LIJEČENJE BOLESNIKA

PITANJE: Esselamu alejkum.

Znam da ste o zekatu govorili i na predavanjima i pisali, i zato mi oprostite što opet pitam, ali bojim se insan da opet ne pogriješi pri donošenju odluke. Moje pitanje je: Da li brat može dati zekat svojoj bolesnoj sestri, koja ima karcinom zbog kojeg je operirana i nakon koje uzima kemoterapije i dalje se liječi. Allah dž.š. da vas nagradi za vaše vrijeme i trud i odgovor. Amin. Esselamu alejkum.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Kao što je poznato, zekat se daje u osam fondova koji su navedeni u kur’anskom ajetu: “Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio tako! – A Allah sve zna i mudar je.” (Et-Tevbe, 60)

Nijedan od spomenutih fondova zekata u ajetu nije davanje za liječenje bolesnika i slično. Prema tome, u osnovi nije dozvoljeno niti valjano davati zekat u tu svrhu. Za to se daju donacije koje predstavljaju klasičnu sadaku.

S tim da je dozvoljeno davanje siromašnim i zaduženim a koji su ujedno i bolesnici, koji se liječe od određene teže ili lakše bolesti.

Napomena: Nije ispravno dati zekat siromašnima ili zaduženima bolesnicima koji se liječe (od određene bolesti) pod uslovom da moraju trošiti zekat na liječenje. Jer onaj kome se da zekat, ima pravo da radi šta hoće sa tim imetkom, tj. da ga utroši u onome što on misli da je najbolje i najpotrebnije.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta