Savremena pitanja

DJEČIJI DOPLATAK – sporni načini ostvarivanja prava na dječiji doplatak

PITANJE: Eselamu elejkum.

Cijenjeni šejh, imam jedno pitanje. Zanima me stav uleme po pitanju dječijeg doplatka. Veoma je popularno među braćom i sestrama taj način zarade. Izganjaju dopatak, za njega su potrebne određene potvrde, npr. da se ne posjeduje automobil da ste nezaposleni itd. Braća i sestre u mnogo slučajeva vlastite automobile “prevedu” na nekog člana familije, zaposleni su često, a budu na birou za zapošljavanje. Da li je to prevara ili griješim. Hvala.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Primanje dječijeg doplatka od strane socijalnih institucija države sa šerijatske strane potpada pod propis primanja hedije (poklona) ili materijalnog pomaganja onih kategorija ljudi kojima je potrebna pomoć.

Davanje i primanje hedija (poklona) je u osnovi pohvalno djelo. Na to ukazuju Kur’an, Sunnet i idžma učenjaka. Bilježi Buharija u „El-Edbu el-mufred“ da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Dajete jedni drugima poklone pa ćete se međusobno voliti“. Hafiz Ibn Hadžer ga ocjenjuje dobrim.

Takođe, potvrđeno je u vjerodostojnim predajama da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, primio hediju od kjafira Mukavkisa, rimskog namjesnika u Egiptu, i muslimana Nedžašija, namjesnika Abesinije.

Primanje hedije, u što ulazi dječiji doplatak, od strane neislamske države je dozvoljeno.

Socijalne institucije koje daju dječiji doplatak zahtijevaju ispunjavanje određenih uvjeta da bi neka osoba imala pravo na primanje istih. Sa šerijataske strane, koja god osoba zadovolji postavljene uvjete ima pravo na primanje dječijeg doplatka. Suprotno tome, nije dozvoljeno falsifikovati dokumente, davati mito, varati i slično za stjecanje prava na dječiji doplatak, jer to predstavlja varanje koje je zabranjeno po vjerodostojnom tekstu hadisa: „Ko nas vara nije od nas“. Hadis bilježi Muslim u svom Sahihu. Zabranjeno varanje koje je došlo u hadisu se odnosi i na varanje muslimana i na varanje kjafira, kao i na varanje države i pojedinaca.

Prema tome, oni koji vlastite automobile “prevedu” na nekog člana familije, ili čine slične radnje u kojima lažno predstavljaju svoje stanje kako bi stekli pravo na dobijanje doplatka, oni time varaju i lažu Socijalno (ili neku drugu instituciju koja dodjeljuje dječiji doplatak). A uzimanje tuđeg imetka (svejedno bilo to od države, firme ili pojedinca) na prevaru i laž nije dozvoljeno.

Imetak koji se stekne sa prevarom je haram imetak koji nije dozvoljeno koristiti.

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Svako tijelo koje naraste od harama, Vatra mu je najpreča (da ga prži)“. Bilježe ga Taberani i Ebu Nu’ajm, a vjerodostojnim ga ocjenjuje Albani.

Izuzetak ovoj zabrani su porodice koje su u teškom imovinskom stanju, koje nemaju redovna primanja ili imaju ali im to nije dovoljno za životne potrebe, koje žive u neimaštini i slično, a ne mogu da ostvare pravo na doplatak osim da izvrše neku vrstu prevare. Svaka porodica najbolje zna svoje stanje, ljude mogu prevariti a Allaha ne mogu. A bježati i biti što dalje od svega sumnjivog je bliže bogobojaznosti.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta