Savremena pitanja

PROPIS POVEĆANJA GRUDI AKO JE JEDNA DOJKA VEĆA

PITANJE: Esselamu alejkum.
Moja sestra želi da poveća sebi jednu dojku jer joj je manja od druge, ali iako sam čitao o dozvoljenim i zabranjenim operacijama nisam siguran šta da joj savjetujem. Možda bi trebao navesti da je ona s time rođena. Hvala unaprijed.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Učenjaci plastične (hirurške) operacije uljepšavanja fizičkog izgleda muška ili ženska dijele na dvije vrste.

Prva – koje imaju za cilj uljepšavanje izgleda ili podmlađivanja starijih osoba.

Poput uljepšavanja nosa, vilice, dojki, klempavih ušiju, stomaka, zadnjice i slično, uljepšavanja lica, zadnjice, ruku i nogu, obrva i slično. .

Hirurški zahvati ove vrste nisu motivisani nuždom niti šerijatski opravdanom potrebom, nego je njihova suština mijenjanje Allahovih stvarenja shodno strastima i prohtjevima ljudi te zbog toga i nisu dozvoljene.

Da nije dozvoljeno mijenjati Allahovo stvaranje, tj. Allahova stvorenja kakvim ih je Allah stvorio, na to ukazuju sljedeći ajet i hadis.

Detaljnije o tome na ovom linku:

PROPIS OPERACIJE ISKRIVLJENOG NOSA

Druga – operacije koje se vrše sa ciljem otklanjanja tjelesnih mahana, nedostataka i anomalija koje su rezultat nekih bolesti, poput odsijecanja dojke radi otklanjanja raka dojke, saobraćajnih ili drugih nesreća, prirodnih katastrofa, požara i slično, kao i urođenih ili stečenih tjelesnih mahana (anomalija) poput šestog prsta na ruci i slično.

Ova vrsta plastičnih operacija je dozvoljena jer se sa njom ne namjerava mijenjanje Allahovog stvaranja, koje je zabranjeno u gore spomenutim šerijatskim tekstovima, nego otklanjanje mahane.

Dokaz za njihovu dozvolu je hadis.

Nakon gore navedenog, nema smetnje da tvoja sestra izvrši spomenutu operaciju, jer potpada pod drugu dozvoljenu vrstu oparacija.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta