Imovinski postupci

DUG, KRAĐA ILI PRONEVJERA EMANETA

PITANJE: Esselamu alejkum. Imam nedoumicu o pitanju vraćanja duga i  tumačenja  određene situacije oko toga.

Konkretno interesuje me da li ulazi u kategoriju duga (onoga koga Allah subhaneh neće oprostiti bez da nam halali onaj prema kome se dužno) slučaj kada je insan prodavao neke ulaznice za neku manifestaciju pa uzeo sebi mimo onoga predviđenog za njegov angažman npr. 10KM ( nije bitno koliko je uzeo naglasak je na tomeda li se radi ovdje o dugu gore spomenutom ili je ovo krađa ili šta je već, kopka ovo već dugo vremena i ev konačno da postavim pitanje ), uradio sam to prije okretanja vjeri (nadam se istinski) tj. u popularnom Džahlijetu mislim da tada nisam bio musliman iako sam imao priuba ime muslimansko itd. da ne bih o tome duljio. Znam poznati su mi hadisi iz Muslima da ISLAM (ispravno prktikovan) briše prije učinjeno ali sa  druge strane me kopka ovo oko duga ak ga ne vratiš nema te tamo nigdje, napominjem da mi nije lahko priznati čovjeku iako on možda i zna a možda i ne- uglavnom  to je to -Pa eto kakav je šerijatski stav prem ovoj situaciji i neki savjet. Ja sada shvatam da to nije ispravno i ne bih to sada uradio nizašta ali je urađeno i nema povratka. Veoma je teško priznati takvo što jer i da li mi je to oprošteno primanjem islama iako po ovom osjećaju u stomaku kad samo pomislim na to dođe mi, ma zgadim se sam sebi… eto toliko. Hvala unaprijed, da vas Allah subhanehu nagradi za trud uložen inshaAllah u ovom odgovoru i u svim ostaalim.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

To se ne ubraja niti u klasično značenje duga u Šerijatu niti u šerijatsko značenje krađe za koju se siječe ruka ako se ispune šartovi za isto, nego se ubraja u pronevjeru emaneta. Jer dug je ugovor između dvije strane pri čemu jedna strana posuđuje neki imetak da bi joj druga vratila sličan imetak nakon dogovorenog roka, a ovo se nije desilio u tvom slučaju.

Takođe, krađa predstavlja skriveno uzimanje tuđeg imetka koji se nalazio na mjestu gdje se sličan imetak inače čuva, a ovo takođe nije ono što si ti uradio. A da je to pronevjera emaneta na to ukazuje činjenica da ti je dato u povjerenje da prodaješ ulaznice te da novac od prodatih ulaznica predaš organizatoru (ili organozatorima) manifestacije pri čemu si ti utajio dio novca. Naravno, sa šerijatske strane pronevjera emaneta je haram, zato si obavezan pokajati se za počinjeno djelo i vratiti taj novac organozatorima ako je to moguće. A ako nije moguće trebaš iznos tog novca udijeliti kao sadaku nekom siromahu s tim da od te sadake nemaš nikakvu nagradu kod Allaha jer se ti samo rješavaš haram imetka.

Sve bi ovo bilo ovako da si to uradio nakon što si primio Islam, jer sam kažeš da si poslije primio Islam. A pošto Islam briše grijehe počinjene prije njega, ti za to djelo sada nemaš grijeha niti si dužan vratiti tac novac njegovim pravim vlasnicima osim ako to sam od sebe hoćeš uraditi ili ako bi te oni krivično gonili pa te prisilili na plaćanje njegove nadoknade. Ne trebaš se opterećavati tim djelom jer po Islamu za njega sada nemaš grijeha.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta