FIKHIbadetiNamazPITANJA I ODGOVORI

KAZA NAMAZ

– Esselamu alejkum. Interesuje me da mi odgovorite kako se klanja kaza namaz ili namaz koji se klanja zadnjeg petka u Ramazanu kojim se naklanjavaju propusteni namazi??????!!!!!!! hvala vam
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Nije mi poznat u šerijatskoj terminologiji namaz pod imenom “kaza namaz”, iako sam kao mlad čuo za klanjanje nakaze, nešto kao da se prespava sabah namaz, svejedno namjerno ili nenamjerno, pa da se klanja prije podne namaza.

Kaza namaz ili klanjanje nakaze nema uporišta u vjerodostojnom Sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Takođe, namaz koji se klanja zadnjeg petka u Ramazanu sa kojim se naklanjavaju propušteni namazi, tako nešto ne postoji da se klanja u to vrijeme i u tu svrhu, a vjerovatno se radi o nekoj novotariji.

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Aiše, radijallahu anha: “Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) ono što nije od nje to se odbacuje”.

Takođe, u hadisu kojeg bilježi Tirmizi od ‘Irbad ibn Sarije, radijallahu anhu: “Čuvajte se novina, jer je svaka novina novotarija, a svaka novotarija je dalalet, a svaki dalalet vodi u Vatru”. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta