Adabi/Običaji

FIZIČKO SPREČAVANJE VRIJEĐANJA POSLANIKA, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM

PITANJE: Selam Alejkum,
Da li je dozvoljeno fizički nasrnuti na nekoga ko vrijeđa našeg Poslanika Muhameda sallallahu alejhi ve sellem.

ODGOVOR: Alejkumusselam.
Vrijeđanje Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, je djelo kufra i onaj ko to radi automatski izlazi iz Islama, naravno ako je prije toga bio musliman.
A fizičko nasrtanje na takvu osobu može imati dva oblika koji bitno utiču na propis toga:

Prvi oblik: da se fizički nasrne na njega sa ciljem njegovog kažnjavanja zbog tog ogavnog djela kojeg čini. Propis ovakvog reagovanja nije dozvoljen jer onaj ko je ovlašten i zadužen da kažnjava ljude za šerijatske prekršaje koje čine je muslimanski vladar. Nema razilaženja među učenjacima da muslimanima pojedincima nije dozvoljeno da šerijatski kažnjavaju ljude. Čak i muslimanski vladar ne smije da kazni takvog čovjeka osim nakon što se prekršaj prijavi kadiji, tome posvjedoče svjedoci, kadija ispita slučaj i na osnovu argumenata presudi. Tek nakon toga muslimanski vladar naređuje da se kazni ta osoba: bičevanjem, zatvorom, novčanom kaznom i slično, shodno težini prekršaja.
Drugi oblik: da se na njega fizički nasrne sa ciljem otklanjanja tog munkera, tj. da mu fizički zabrani da to nastavi raditi nakon što se na savjet da sa tim prestane nije odazvao, odazivajući se naredbi u hadisu kojeg bilježi Muslim

od Džabira, radijallahu anhu: “Ko od vas vidi munker neka ga otkloni svojom rukom, …”. Ovo je dozvoljeno ako se ispune sljedeći šartovi:
– da se nije odazvao njegovom savjetu da odmah prekine sa tim munkerom,
– da je u mogućnosti da ga fizički prisili da prekine sa tim djelom,
– da otklanjanjem tog munkera neće proisteći isti ili još veći munker, poput toga da se zbog ovoga nanese zlo od strane iste osobe, policije i slično drugim muslimanima u njihovom imetku, tijelu, časti i porodici, ili da se nanese šteta davi, da se zabrani dava i slično.

Ako musliman ne može da ispuni gore spomenute šartove nije mu dozvoljeno da fizički otklanja taj munker.

Ovo isto se odnosi na psovanje Allaha, Kur’ana, džamije i slično jer su to sve djela koja izvode iz Islama. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta