Razno

JE LI MASTURBIRANJE GRIJEH, JER SE LOŠE OSJEĆAM I PSIHIČKI ME UNIŠTAVA?

PITANJE: Selam alejkum.
Koliki je grijeh masturbacija i zbog čega se uvijek jako loše osjećam poslije masturbacije? Na internetu ima jako puno diskusuje o masturbaciji, jedni smatraju je štetnu i pogubnu za čovjekovu dušu i zdravlje, dok drugi je smatraju zdravom/dobrom. A ni vjera ni nauka nisu složne o posljedicama masturbacije i unutar islama je pitanje masturbacije jako diskutabilno, čak mi jedan imam rekao da nikako nije grijeh?! I je li seks jedna od bazalnih potreba čovjeka?? Ovaj grijeh me psihički unistava i osjećam se zakovan u ovom grijehu (tj. grijeh koji čeka na mene kad tad, za mjesec, dva ili pola godine). Ja sam, na žalost, u teškoj situaciji, nemam mogućnost da se oženim, nemam puno drugova a i ono što imam, opterećeni su nemoralom, a mediji i internet su prepuni tog kako institucije sa mnogo razgolićenih žena-cura. Unaprijed hvala, i nadam se najiskrenijem odgovoru od srca. Selam alejkum!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Sam si priznao da je grijeh i da se osjećaš zakovanim u taj grijeh, međutim ne smiješ se predati i ustrajavati u njemu.

Naime, masturbacija je veliki grijeh našto ukazuju Kur’an i sunnet:

Uzvišeni Allah kada govori o osobinama mu’mina koji će biti spašeni kaže da je jedna od tih osobina da stidna mjesta svoja čuvaju osim od žena svojih i robinja svojih, a da oni koji mimo toga traže nešto drugo oni u griješenju granice prelaze.

Kaže Uzvišeni: “… i koji stidna mjesta svoja čuvaju, osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovom, oni doista prijekor ne zaslužuju, a oni koji pored toga traže, oni u griješenju sasvim pretjeruju” (Sura El-Mu’minun 5-7). Prema tome, Allah, subhanehu ve te’ala, sve intimne radnje mimo naslađivanja i polnog odnosa sa suprugom ili robinjom ubraja u griješenje sa kojim se prelaze granice dozvoljenog.

A u hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Abdullah ibn Mesuda, radijallahu anhu, kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “O omladino, ko je od vas u (materijalnoj i spolnoj) mogućnosti neka se ženi, jer sa tim se više obara pogled i u tome je veća zaštita za polni organ. A ko nije u mogućnosti na njemu je da posti, jer mu je to zaštita”. Da je samozadovoljavanje zaštita za polni organ od upadanja u zinaluk Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi to naveo kao izlaz i rješenje jer je ono lakše od posta.

Ti se loše osjećaš poslije mastrubacije jer je ona štetna i fizički i psihički, jer čovjek koji ima imana osjeća težinu grijeha kojeg radi.

Kaže Uzvišeni: „I kunem se dušom koja sebe kori“ (El-Kijame, 2).

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Grijeh je ono što ti je teško na duši i bojiš se da za to ljudi saznaju” (Muslim).

Tvoje riječi: “a ni vjera ni nauka nisu složne o posljedicama masturbacije i unutar islama je pitanje masturbacije jako diskutabilno” su netačne jer vjera, a i kod mnogih naučnika, ima jasan stav po ovom pitanju.

Samozadovoljavanje je šerijatski zabranjeno gore spomenutim ajetom i hadisom. A to što je taj imam (hodža) rekao ukazuje da o on tom pitanju nema znanja, a svačiji govor se uzima ili odbacuje osim Allahov i Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem.

Polni odnos je jedna od osnovnih ljudskih potreba, s tim da u Šerijatu nije dozvoljeno upražnjavati ga osim na halal način i sa halal osobom kao što je potreba za hranom, pićem i stanom osnovna ljudska potreba ali te iste stvari moraju biti halal i na halal način stečene.
Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta