Zdravlje/Hrana

JE LI SPORNA VINSKA KISELINA U HRANI?

Esselamu alejkum.
Da li je dozvoljena vinska kiselina u hrani? Kupili smo neke kolačiće sa džemom, a u sastavu ovog džema piše da ima vinska kiselina. Allah vas nagradio.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Vinska kiselina je bijela kristalna supstanca koja spada u organske kiseline.

U prirodi se nalazi u mnogim biljkama kao što su grožđe, banane i tamarindi, i takođe je jedna od glavnih kiselina koje se nalaze u vinu. Dodaje se drugim supstancama kako bi se dobio kiseo ukus, ili se koristi kao antioksidans.

U nižim dozama je neškodljiva i uključena je u sastav raznih vrsta hrane, naročito slatkiša koji imaju kiseo ukus.

Nalazi primjenu i kao aditiv u hrani i koristi se kao antioksidant, a tartarati se koriste kao aditivi koji služe kao antioksidanti ili emulgatori.

Prema tome, vinska kiselina nije alkohol nego kiselina koja se nalazi u mnogim biljkama, a dodaje se drugim supstancama između ostalog kako bi dobilo kiseo ukus, poput kolaća.

Tako da nema smetnje u konzumiranju hrane koja u sebi sadrži vinsku kiselinu.

Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta