Savremena pitanja

JE LI SPORNO PREPISIVANJE NA ISPITU AKO GA PROFESOR NAČELO DOZVOLJAVA?

PITANJE: Esselamu alejkum.Da li je dozvoljeno prepisivanje na ispitu ako ti profesor kaze da se može prepisivati ali da te ne uhvati ili ako asistent ti dopusti da prepises i kaže ti da spremis đonove za ispit.
Da li je u tom slučaju haram prepisivati i možete mi objasniti generalnije oko propisa prepisivanja na ispitu? Da te Allah nagradi

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Zabranjeno prepisivanje je ono koje ulazi u hadis kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu: “Ko nas vara nije od nas”, i hadis kojeg bilježe Ebu Davud, Tirmizi i Ahmed: “Izvrši emanet onome ko ti ga je povjerio i ne varaj onog ko te je prevario” kojeg Albani ocjenjuje vjerodostojnim a Šuajb Arnaut dobrim, tj. prepisivanje koje ulazi u prevaru.

Zabranjeno prepisivanje na školskim ispitima je zabranjena prevara koja je došla u hadisima ako sa tim prepisivanjem učenik ili student ostvari rezultate koji su rezultat prepisivanja, tj. prevare, a ne stvarnog znanja učenika ili studenta.

A ovo znači da je bilo koji vid prepisivanja pri kojem postignuti rezultat nije stvarno znanje učenika u osnovi zabranjen. Izuzet ovoj zabrani mogu biti ispiti koji sa načinom ispitivanja i nemjerodavnim pitanjima ne odslikavaju stvarno, potrebno i traženo znanje iz tog predmeta, nego su ti ispiti hir ili zloupotreba položaja od strane profesora.

A što se tiče spomenutog stanja, tj. “ako profesor  kaže da se može prepisivati ali da te on ne uhvati ili ako asistent dopusti da se prepisuje i kaže da se spreme đonovi za ispit”, ovo govori o neozbiljnosti i neodgovornosti te dvije osobe koje su najpreče da upozoravaju studente da prepisivanje predstavlja prevaru.

Uglavnom, nije ibret u njihovoj “dozvoli” prepisivanja pri kojoj podstiču učenike da budu sposobni i vješti u varanju kako ih oni ne bi uhvatili na djelu. Nego je ibret u tome da li je to prevara i varanje ili ne, a nema sumnje da jeste.

Drugim riječima, njihova neodgovorna dozvola prepisivanja (pod uslovom da ne uhvate studenta) ne čini istu u Šerijatu dozvoljenom a niti u školskom sistemu.

Kao što krađu tuđeg imetka ne čini dozvoljenom dopuštenje od strane policajca da ga ukrade pod uslovom da ga on ne uhvati ili da ne ostavi tragove, tako isto prepisivanje na ispitima koje predstavlja vid zabranjene prevare ne čini dozvoljenim dopuštenje profesora da se prepisuje pod šartom da on tog prepisivača ne uhvati na djelu.

Ibret je u suštini, tj. da li je to prepisivanje Šerijatom zabranjena prevara ili ne, a nije ibret u formi, načinu ili sposobnosti prepisivanja.

Prema tome, sa šerijatske strane nije dozvoljeno prepisivanje uopćeno niti u spomenutom obliku u pitanju.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta