Namaz

KLANJANJE BEZ ABDESTA

PITANJE:
Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu. Desilo mi se jutros da sam se probudila pred kraj sabahskog vremena (manje od minut i po do kraja) i klanjala sam bez abdesta jer sam pročitala da u iznimnim situacijama može, ali i dalje mislim da nisam stigla. Kako postupiti u takvim situacijama kada jako malo vremena ostane, da li treba da naklanjam taj namaz?

ODGOVOR:
Alejkumusselam we rahmetullahi we berekatuhu. Neka je selam i salavat na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:
To kako si postupila je pogrešno i neispravno. Namaz ti je batil (ništavan) i vadžib je da ga naklanjaš.
A to što si pročitala u iznimnim situacijama da može da se klanja bez abdesta, ili je pogrešno protumačeno pitanje ili ti nisi razumjela.
Naime, nema razilaženja među učenjacima da namaz nije ispravan ako se klanja bez abdesta, svejedno učinio to klanjač namjerno ili iz zaborava, misleći da ima abdest. Situacija oko koje se razilazi ulema je mesela: ako klanjač nema vode niti je u mogućnosti uzeti tejemum, da li mu je propisano klanjati bez abdesta jer mu je takvo stanje ili nije propisano. Bliže i ispravnije je ovo prvo.
A kako musliman treba postupiti u situaciji spomenutoj u pitanju?
Oko toga imaju dva mišljenja:
Prvo- da je obavezan uzeti abdest, svejedno stigao klanjati namaz ili ne i u tome nema grijeha jer je učinio ono što je do njega.
Ova skupina učenjaka daje prednost šartu tahareta za klanjanje namaza nad šartom klanjanja namaza u namaskom vremenu.
Drugo- da je bolje, po nekima vadžib, da osoba uzme tejemum i klanja namaz u namaskom vremenu jer u protivnom ne bi prispio na namaz.
Ova skupina učenjaka daje prednost šartu klanjanja u namaksom vremenu nad šartom tahareta.
I jedno i drugo mišljenje imaju osnova, pa kako god postupi musliman od ova dva mišljenja nema smetnje u tome, a Allah zna najbolje.
Po ovom pitanju nema direktnih šerijatskih tekstova nego je to idžtihad uleme.
Uz to da dodamo ono što je došlo u hadisu muttefekun alejhi: “Ko pritigne klanjati jedan rekat namaza (u njegovom namaskom vremenu), pristigao je na namaz” to jeste kao da ga je klanjao kompletnog u njegovom namaskom vremenu.

Ve billahi tevfik

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta