Razno

KLANJANJE DŽUME ZA IMAMOM ŠIJOM

PITANJE:
Esselamu alejkum.
Imam jednu nedoumicu, na koju je jako teško pronaći odgovor. Naime, u gradu u kojem se nalazim, postoji samo jedna džamija, i ona je “šitska”, dakle imam je šija kao i većina džematlija. Čitajući, znam da postoje razne vrste šija, koje čak i ne priznaju poslanstvo Muhammeda a.s., međutim sa ovima to nije slučaj, donose salavate na Muhammeda a.s., imaju dobar i lijep odnos sa sunijama, dakle nikakav problem nije to što neko ne klanja na način na koji oni klanjaju. Jedino što mi je zaparalo uho je da prilikom ezana i ikameta spominju i Aliju r.a.. Sa mog stajališta i skromnim znanjem kojim raspolažem, nazvao bih ih muslimanima, međutim ne znam kakav je njihov stav spram Ebu Bekra, Omera i Osmana r.a., odnosno kako stav naspram prve trojice halifa utiče na to da li je neko musliman ili ne. Na zidovima džamije su ispisane riječi Allah te Muhammed sallalahu alejhi ve selem. Dakle, ne osporavaju poslanstvo Muhammeda a.s., osim što kao što sam primijetio uzdižu halifu Ali ibn Ebu Talib iznad drugih halifa (ne znam da li negiraju hilafet ostalim halifama, ili nešto više od toga). Vidio sam da čak prilikom primanja islama jedne osobe koja je ponavljala za ovim imam, nakon šehadeta koji mi izgovaramo dodaju we ešhedu ene Ali… nešto, što nisam zapamtio..

Moje pitanje bi bilo vezano za džuma namaz (namaz općenito, ali džuma namaz je većinom jedini namaz koji mogu obaviti u džematu) u toj džamiji i za tim imamom, odnosno obaveznost i ispravnost tih namaza. Na džuma namaz mogu stići izlaskom sa posla, džamija je blizu, 15 minuta autom. Hutba se održi na portugalskom i arapskom, prouči ikamet, 2 rekata se klanja u dzematu, poštujući šarte namaza, stajanje, ruku, sedžda, sjedenje, učenje u namazu, dakle sve onako kako sam navikao u BiH, osim što ne vežu ruke, glavu spuštaju na pločicu, i ne predaju selam glavom, samo riječima. Pored šija, džumu obavljaju i sunije, dakle za šijtskim imamom
Da li sam obavezan prisustvovati ovom džuma namazu, odnosno da li je ispravan ili je bolje klanjati podne namaz samostalno?

Uvaženi, ne bih da Vam stvaram poteškoću, pitanje je dugo, ali znam da za potpuniji odgovor i pitanje mora biti što potpunije.
Unaprijed zahvaljujem, selam i svako dobro.

ODGOVOR:
Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika, a zatim:

Iz pitanja se razumije da se ovdje najvjerovatnije radi o šijama rafidijama. Poznato je razilaženje među učenjacima oko ispravnosti njihovog islama, jedni tekfire sve šije, drugi samo njihovu ulemu a treći kažu da su u osnovi muslimani sve dok se ne ispolji neki jasan kufr od njih riječima ili djelom.

Detaljnije o stavovima učenjaka ehli sunneta o šijama rafidijama, pročitaj na ovom linku:
https://zijadljakic.ba/da-li-su-sije-rafidije-muslimani/

Od njihovih devijacija i dalaleta, između ostalog, su i sljedeće stvari: smatraju da je Kur’an nepotpun, da su njihovi imami bezgrješni i da ko u njih ne vjeruje ne može biti musliman, tekfire skoro sve ashabe osim nekolicine, Aišu, radijallahu anha, smatraju bludnicom iako je Allah objavio deset ajeta u suri Nur da je ona čista od te potvore, i tako dalje.

U svakom slučaju, za njima treba izbjegavati namaz jer ne znamo kakvo im je stanje zbog tukje, to jeste, skrivanja pravog vjerovanja i uvjerenja pred sunijama.
Ako je imam od šitske sekte zejdija (koji su rasprostranjeni u Jemenu) čiji su dalalet i skretanje blaži, u tom slučaju, u nuždi nema smetnje da se klanja za njim.

A konkretno, u tvom slučaju, ako nemaš drugu džamiju u blizini, u kojoj je imam sunija, klanjaj podne na poslu, umjesto džume u toj džamiji.

Ve billahi tevfik

Povezani članci

Također pogledaj
Close
Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta