FIKHIbadetiNamazPITANJA I ODGOVORI

KLANJANJE MUSAFIRA ZA IMAMOM KOJI NIJE MUSAFIR

PITANJE: Esselamu alejkum.
Kada smo musafir  i nalazimo se u džamiji kako ćemo da klanjamo iza imama? Hoćemo li da skratimo nemaze i da spojimo, ili ćemo da klanjamo samo fazove bez da skratimo i da spojimo, pošto smo iza imama. Džezakellahu hajra.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu. Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Ako musafir klanja za imamom koji nije musafir, vadžib mu je da klanja potpun namaz kao i imam. ovo je stav većine učenjaka Ummeta. Takođe, ovo se prnosi od Ubn Abbasa i Ibn Omera, radijallahu anhuma.

Bilježe Buharija i Muslim hadis u kojem je došlo da je Poslanik, sallallhu alejhi ve sellem rekao: „Imam je postavljen da bi se slijedio.“

Bilježi Muslim u svom Sahihu od Nafie da Ibn Omer, radijallahu anhuma, kada bi klanjao iza imama (kao musafir), klanjao bi četiri rekata, a kada bi klanjao sam (kao musafir), klanjao bi dva rekata.

Upitan je Ibn Abbas, radijallahu anhuma: „Šta je sa musafirom koji klanja dva rekata pa klanja sa imamom četiri rekata?“ On mu odgovori: „To je sunnet.“ (Bilježi ga Ahmed, a Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u knjizi Irvaul-galil 3/29)

A ako hoće musafir da spoji taj namaz koji je klanjao za imamom sa drugim namazom poslije njega, što mu je dozvoljeno jer je musafir, na njemu je da odmah nakon klanjanog farza za imamom klanja drugi namaz skraćeno, svejedno u džematu sa drugim musafirima ili sam bez džemata.

Ve billahi tevfik.

Izvor: http://www.ehlus-sunne.ba

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta