AKIDAPITANJA I ODGOVORISekte

PORIJEKLO 12 IMAMA KOJE ŠIJE RAFIDIJE SVETKUJU

– Esselamu alejkum! Da li je istina da su dvanaestorica imama koje šiije svetkuju svi iz krvne loze Allahovog poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem?
ODGOVOR: Alejkumusselsm.

Tačno je da su dvanaestorica „šiitskih“ imama, kojima šije rafidije lažno pripisuju bezgriješnost i sve ostalo što im pripisuju a oni su čisti od toga, svi porijeklom od Alije, radijallahu anhu, i kćerke Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Fatime, radijallahu anha.

Prvi imam kod šija je Alija, radijallahu ‘anhu.

Drugi je Hasan sin Alije, radijallahu ‘anhuma.

Treći Husejn sin Alije, radijallahu ‘anhuma.

A ostalih devet su porijeklom od Husejna sina Alije, radijallahu anhuma. Te prema tome svi pripadaju Ehlul-bejtu (porodici i lozi) Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Četvrti je Alija Zejnulabidin (Es-Sedždžad), peti Muhammed Bakir, šesti Džafer Sadik, sedmi Musa Kazim, osmi Alija Rida, deveti Muhammed Dževvad (Et-Tekijju), deseti Alija Hadi (En-Nekijj), jedanaesti Hasan El-Askeri i dvanaesti (nepostojeći, praznovjerni i izmišljeni) Munammed El-Mehdi. Svaki rafidijski imam od četvrtog pa nadalje je otac onome koji je došao poslije njega.

Istina je da ovih devet imama koji su porijeklom od loze Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nisu bili šitske rafidijske vođe, niti su pozivali u šizam. Oni su u stvari bili pobožni, dobri i učeni ljudi koji pripadaju generaciji selefa, tj. dobrih prethodnika. A ono što im pripisuju šije rafidije da su bili njihovi imami, na njihovoj akidi i slično, to su izmišljotine po kojima su šije rafidije poznati, za koje nemaju nijednu vjerodostojnu predaju. Naprotiv, savremenici ovih imama prenose od njih suprotno onome što šije prenose u njihovim “pouzdanim” knjigama. Ve billahi tevfik.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta