Savremena pitanja

KNJIGA “FEDAILUL E’AMAL”

PITANJE: Esselamu alejkum.
Imam jedno pitanje oko knjige koja se nalazi u našem masdžidu. Naime to je knjiga koja se zove “Fazail eamal” ili tako nešto i džemat Teblig članovi su je ostavili u našem masdžidu.
Jednom sam otisao na stranicu koja se zove qsep.com i našao knjigu pod nazivom “Advice to those who participate in dawah with Tableegi Jamat” ili na nasem “Savjet onima koji participiraju u dawi sa džemat tebligom.”
U ovoj knjizi koju sam pročitao na qsep.com stranici (možete je pročitati na ovom linku: http://www.qsep.com/books/tableeghijamaat.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f36ce24d25a0048&relation=parent&transport=fragment&frame=f263b07e13b09bc&error=unknown_user) iznjeli su dokaze da se u knjizi Fazail eamal govori o traženju ili činjenju dove umrlima sto je svakako širk. U knjizi koju sam nasao na qsep.com imaju detalji o svemu tome. Nakon čitanja knjige sa qsep.com otišao sam u masđid da provjerim za sebe i da se uvjerim i zaista na određenim stranicama imaju priče kako je ta i ta osoba činila dovu umrloj osobi i da im se dova uslišila itd.
Pitao sam imama sta da uradim sa knjigom da li da je recikliramo ili da je samo bacimo u smeće. Imam reče da je moguće da je autor knjige pogriješio i da bi trebali da je ostavimo u masdžidu.
Od vas bih zamolio savjet kako da postupim na ovu tamu. Bojim se ako knjiga ostane u džamiji da će neko naučiti te “dove” i otići do mezarja i učiti ih i time počiniti širk. Da li da se knjige riješimo i kako ili da je ostavim i dalje u masđidu. Moram napomenuti da knjiga ima hadise u sebi kao i ajete iz Kur’ana.
Ako nije zahmetile da odogovorite na ovo pitanje što prije da bih znao sta da učinim.
Hvala unaprijed na vašem odgovoru.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Knjiga pod imenom “Fedailul-e’amal” je knjiga koji je napisao Zekerija Kandehlevi čiji naziv u početku bio “Tebligi nesibi”, ovo je knjiga koju posebno cijene i uzdižu imami Dejubendijske (eš’arijsko-sufijske) škole u Indiji, ona govori o vrijednosti nekih dobrih djela. Knjiga “Fedailul-e’amal” je osnovna knjiga koju dijele i šire sljedbenici Tebligijske dave, Džematut-teblig, oni je dižu na stepen na koji sljedbenici sunneta dižu dva Sahiha (od Buharije i Muslima).

O ovoj knjizi su pitani mnogi učenjaci; poput Tuvejdžirija, članova Stalne komisije za fetva, Fevzana, hanefijskog učenjaka Šemsuddina El-Afganija …

Ona je puna praznovjernih priča, novotarija oko kaburova, dovljenja mrtvima i veoma slabih hadisa.

Zbog toga su mnogi učenjaci izdali fetvu da običnim muslimanima nije dozvoljeno posjedovati i čitati ovu knjigu.

Kaže šejh Et-Tuvejdžiri (El-Kaul el-belig, str. 11): “U ovoj knjizi ima širka, novotarija, praznovjerja i mnogo izmišljenih i slabih hadisa, u suštini ovo je knjiga zla, dalaleta i fitne”. Naravno, ovo dovoljno govori o samom džematu Teblig, njihovoj akidi i u šta pozivaju ljude.
Zbog toga je obaveza na vama da knjigu sklonite iz mesdžida, najbolje je da je spalite, kako ne bi došla u ruke džematlija te da bude razlog da nekoga odvede u dalalet. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta