Ocjena dokumentovanje i komentar hadisa

KO JE BOLJI OD DVOJICE KOJI SE ZAVOLE U IME ALLAHA

PITANJE: Esselamu alejkum. Naišla sam na hadis čija me vjerodostojnost zanima, a ne mogu da pronađem. “Od dvojice koji se vole u ime Allaha, bolji je onaj koji više voli onoga drugog”. Allah vas nagradio.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Prenosi Enes, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Neće se dvojica zavoliti u ime Allaha a da neće biti draži Allahu od njih dvojice onaj koji koji više voli svoga druga”. Hadis bilježe Buharija u knjizi “El-Edbul el-mufred”, Ibn Hibban, Hakim, Ebu J’ala, Taberani u “El-Evsatu” i Bejheki u “Šu’abul-iman”. Vjerodostojnim su ga ocijenili Hakim, Albani i mnogi od potonjih učenjaka, a slabim Darekutni rekavši da je mursel (tj. da su riječi ashaba). U njegovom senedu je ravija Mubarek ibn Fudale kojeg neki muhaddisi ocjenjuju slabim dok drugi prihvatljivim. Riječi Darekutnija, da je hadis mursel odnosno slab, je najbliže ispravnom., a Allah zna najbolje.

Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta