Intimni odnosi/Brak

KO MOŽE BITI STARATELJ (VELIJJ) ZA UDAJU ŽENE

PITANJE: Esselamu ‘alejkum. Ako žena muslimanka, koja obavlja sve islamske dužnosti, hoće da se uda, uz šerijatsko vjenčanje, za brata muslimana, a ni jedan od njenih roditelja ne ispunjavaju islamske dužnosti, samo se nazivaju muslimanima, kako ona treba postupiti? Od koga će njen prosac tražiti njenu ruku? Pročitala sam u jednom odgovoru na pitanje o redoslijedu staratelja, citiram:

“Redoslijed staratelja identičan je redoslijedu osoba koje se nazivaju asaba u nasljednom pravu. Taj redoslijed je sljedeći:

1) otac, djed, pradjed,
2) sin, zatim unuk,
3) brat (po ocu i majci), zatim brat po ocu, zatim sin od pravog brata,
zatim sin od brata po ocu,
4) amidža, zatim sin od amidže. ”

Kad sam ovo pogledala uvidjela sam da ni jedna od osoba iz moje familije, ovdje navedenih nije pravi musliman, koga onda prosac da pita za moju ruku? Da li se djed sa majčine strane, tj. majčin otac može uzeti u obzir? Ili u ovom slučaju prosac treba tražiti dozvolu za brak sa mnom od imama?

Da vas Allah dž.š. nagradi za vaš  trud.

ODGOVOR: Alejkumusselam.
Islamski učenjaci imaju podijeljen stav oko toga ko su staratelji žene, odnosno ko joj može biti staratelj.

Pa tako džumhur (većina) učenjaka, od kojih su Malik, Šafija i Ahmed, te Sevri, Lejs i mnogi drugi, su na stavu da su staratelji žene prilikom sklapanja braka takozvani ‘asabe, tj. muški srodnici sa očeve strane koji nasljeđuju određenu osobu u slučaju njene smrti. A ovo je taj stav učenjaka koji si ti pročitala i navela u svom pitanju.

Drugi stav učenjaka je ono na čemu su hanefije i ko se sa njima slaže, a to je da u staratelje ulaze i muški srodnici sa majčine strane, poput djeda po majci, dajdže, braće po majci i tome slično.
A s obzirom da nema šerijatskog dokaza koji ograničava i određuje da staratelji žene moraju biti samo muški rođaci sa očeve strane (‘asabat), i takođe da se pod starateljem ubraja svako onaj koga zadesi sramota od muške rodbine ako bi se dotična žena udala za nekoga ko joj nije dostatan (koji nije na njenom nivou), ispravan je stav ono na čemu su hanefije, tj. da pod staratelje ulazi i muška rodbina sa majčine strane.

Pa tako ti, poštovana sestro, trebaš da utvrdiš da li imaš nekoga ko odgovara da bude staratelj od muške rodbine sa majčine strane, poput djeda, dajdže i slično, pa ako ima dobro i jest. A ako nemaš onda je tebi staratelj imam (namjesnik) tog mjesta, a ako njega nema onda kadija, a ako njega nema onda učen čovjek ili daija.

S tim, da tvoj prosac ne treba zatražit tvoju ruku od od tvog budućeg staratelja (ako bi bio daija ili učen čovjek), nego je bitno da on prisustvuje činu vjenčanja i da da svoju saglasnost za tvoju udaju jer je to smisao uslovljavanja valjanosti bračnog ugovora dozvole od strane staratelja.

Takođe, trebaš voditi računa, bez obzira ko ti bude staratelja, da sam čin vjenčanja i udaje uskladiš, dogovoriš i privoliš svoje roditelje kao da sve ide uz njihov blagoslov i saglasnost. Naravno, ovo je iz razloga da se ne prave problemi i da ne odvede u negativne posljedice koje nisu potrebne ni tebi ni tvojim roditeljima. Ve billahi tevfik.

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

Povezani članci

Back to top button

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta